„Ma ei teadnudki, et Malle on nii äge rallimutt,“ kostab ralliauto peremees talunik Sigmar Tammemägi. Käed rooli küljest valla päästnud Malle muigab, et ta võib olla ka äge lõõtsamutt ja külamutt ja muud mutid peale selle, peaasi et külaelu edeneks ja kogukond kosuks. Malle paneb käe puusa ja vaatab karlsonlikult kelmika ja rahuloleva naeratusega üle külaplatsi. Tehtud!

Kogukonna hing Malle Vissel (vasemal) Kangsti külaseltsi rahvaga vastsel külaplatsil. Taustal paistab ka külaseltsi ralliauto.

Sülle kukkunud külamaja

23aastane Kangsti külaselts oli mõne aasta eest plindris, sest senine külaplats jäi ajale ja käänulistele inimsuhetele jalgu. Oli vaja uus paik leida ja uus plats teha.

Asiste asjatamiste tulemusel paistavad nüüd Võru-Valga maanteele ära kõlakoda, kemmerg, kiik, kommipajaga varjualune ja aina kenamaks saav 200aastane külamaja – kunagine vägev kõrts, mis suisa sülle kukkunud. Nimelt sai Sigmar Tammemägi üsna kehvakeses seisus olnud kõrtsimaja kauba peale, kui põllumaad ostis. Praeguseks on kõverad kõrtsiseinad sirgeks aetud, uued aknad ja uksed ette ning pliit sisse pandud. Uuel põrandal on esimesed tantsudki tantsitud.

Tuttuus tantsupõrand 200aastases kõrtsimajas.

2019. aastast arendatud külaplatsiga uhkeldades ning külaelu eest vedavat ja takka lükkavat Mallet kiites räägivad usinad giidid Maalehele ära nii siinse võsa langetamise vaevad kui ka platsi puhtaks juurimise talgud.

Ja aina kuulsust koguva kõlakoja sündmused, millel ei näe otsa ega äärt olevat! Ikka sünnimaa sünnipäev koos hümni laulmise ja kindanäitusega, siis munadepühad ja jüripäeva pidu koos kuulsate viglavorstide vigla otsas praadimisega. Siis jaanik, siis jakobipäev, siis Matsi rallide tähistamine ja otsa mitmet-setmet sorti pidusid. Ikka täitsa tasuta. Iga pidustuse jaoks saab kõlakoda uued dekoratsioonid, ja kui tantsulusti pakutakse, tuldavat kohale nii Rõugest kui ka Võrust, aga Valgastki ja kogunisti pealinnast.

Taamal paistab vägevatest puujuurikatest tulevane jaanilõke, mille leek võiks suisa Lätimaale paista. Nii kõrge!

Ja kui külaplatsi talitamistega ühele poole saadud, taastab selts surnuaia väravad. Väga tarvilik toimetus!

Selle mutiga võib midagi koos teha küll!

Malle Visseli kuus kuldset õpetust, kuidas külaelu veelgi paremaks teha ning kogukond liikuma ja looma saada.

  1. Ei tohi viriseda ja vinguda, sest maal on ju äge elada!

  2. Eelkõige peabki ikka ise tahtma ja ise tegema, mitte teiste peale lootma.

  3. Aga kui juba eest võtad, siis ikka ägedalt, kuuluta teistele ka, et see on äge!

  4. Kutsu kindlasti kõik teised tegijad kampa, see innustab.

  5. Meeleolu loomiseks laulge ühislaule, rääkige ühised jutte, kõik nõksud tuleb ära kasutada.

  6. Ära tunne ennast kunagi vanana, siis noored ka vaatavad, et võiks selle mutiga midagi koos teha küll!

Kae nüüd hoolega perra, millise vaiba on oma selja taha kogukonna hing Malle Vissel oma kätega ristpistes valmistanud ... ja kümnete patjade katetest ei hakka me rääkimagi.

Rahapaja perenaine

Uue platsi ja külamaja talgute ja kõikvõimalikesse fondidesse esitatud rahataotluste rida olla nii pikk, et lõppu ei paistagi. 42 aastat vallasekretäri ametit pidanud Malle on külaelu hüvanguks kokku kühveldanud ja välja taotlenud maailmatuma suure hunniku raha. Nii suure, et ta öeldagi ei tihka. Äkki teised saavad kadedaks. Aga plats muudkui kosub ja maja peaks veel sel aastal mööbli sisse saama.

Kangsti külaseltsi külaplats koos kuulsa kiigega, mis toob rahvast kokku nii Võru- kui Valgamaalt ja isegi pealinnast.

Lisaks on Mallel iseäraline sõnaseadmisoskus, mida ta usinasti tarvitab, kui kellelegi vaja kiidukirja kirjutada. Siis algavad ta kirja pandud kiiduloos kõik sõnad kiidetava nime algustähega.

Stiilinäiteks lõik Võru politseipealiku Anti kiitmisest: „Anti alati austusväärilistes auditooriumides aukohal, autoriteetsetel arupidamistel asjalik arutleja, arvamuste arendaja, aplausivääriline argumenteerija, aadetele aus. Altkäemaksu andmisel an-des-ta-ma-tu. Avaras ametikabinetis aidanud abivalmilt andeka asjatundjana arvukaid abivajajaid, abistanud alluvaid agressiivsete alkohoolikute appikarjete analüüsimisel...“

Malle aga tõmbab kenakesest kohvrist välja originaalse Teppo lõõtsa ja kostab, et kahetunnise kontserdi andmine olevat tema käes käkitegu. Nagu lõõtsakunnidele ja -kuningannadele omane, pole Malle päevagi lõõtsamängu õppinud. Kõik tarkus tulnud teiste järgi tehes.

Järgnevas videos laulab Malle Vissel koos sugulaste ja kogukondlastega Kangsti küla laulu.

Malle ei mängi rahva rõõmuks ja kogukonna kosutuseks lõõtsa üksnes talgutel, vaid ka kuulsatel kohalikel autorallidel, kus ta järeltulijadki gaasi sõtkuvad ja roolis nõtkuvad. Ja nüüd korraga kõlabki Malle talu elutoas, Malle enda tikitud seinasuuruse vaiba ees tema kodakondsete abiga Võrumaa hümn:

Võrumaa, Võrumaa, kõgõ ilusamp sa,

sinnu kitä ma egal puul ollõn.

Sükäv Ööbikuorg, korgõ Munamäe torn

minnu terütäs minnen ja tullõn...“

Kangsti seltsitegevuse kroonikaraamatute rohkus ja paksus vajutab toas aga lausa riiulid looka.

Kangsti külaseltsi kroonika.

Salajase lisandiga retsept ehk 3 × 14 + ?

Malle Visseli kuulus suus sulav munakook. Seda kooki tegi juba tema ema.

  • 14 muna

  • 14 supilusikat suhkrut

  • 14 supilusikat jahu

  • head mõtted

  • ja mõni salajane lisand ka!

Vahusta kõik ära ja küpseta tund aega madalal temperatuuril.

Ettevaatust: ära liiga hoogu mine! Malle ükskord läks ja unustas jahu lisada ning siis muudkui imestas, mis eriline elukas see koheva koogi asemel seal vormis siputab.

Kogukonna hing 2024

Kolmandat aastat toimuv konkurss väärtustab tegusaid, aktiivseid, toredaid ja ettevõtlikke inimesi, kes viivad Eesti elu edasi oma kogukonnas tegutsedes.

Žürii valis ligi 162 ettepaneku hulgast välja kümme nominenti, kelle lood toome Maalehes lugejateni maist juulini. Võitja valivad lugejad Maalehe veebikodus.

Kogukonna eestvedajaid tunnustavat konkurssi korraldavad Maaleht ja Coop. Võitja kogukonnale korraldame auhinnaks meeleoluka simmani.

Kangsti külaplatsi tähtsaimaid ehitisi – kemmerg.