Kui minna ajaloos kaugemale, leiab siiski erinevusi nii praeguse kui ka sellega, mis oli populaarne umbes 20 aastat tagasi.

Eestlane kui talurahvas armastas ennemuiste puit- ja palkmaju, seega olid kõige populaarsemad värvid meie ümber naturaalsed pruunid toonid ja ka must. 1900ndatel muutusid fassaadid unikaalsemaks ja värvilisemaks, seda tänu erinevate materjalide levikule Eestis. Populaarseks hakkasid saama lubjavärvi ja üldiselt heledates toonides majad.

Populaarsed värvivalikud eestlaste seas 2020ndatel

Eestlased kalduvad aina rohkem eelistama värve, mis sulanduvad ümbritsevaga, peegeldades meie sidet loodusega. Maapiirkondades on populaarsuselt esimesel kohal mahedad värvid, näiteks rohelised, pastelsed ja kreemjad toonid. Kuigi erksaid värve näeb endiselt omajagu, kasutatakse neid tihtipeale pigem aktsendina, et välja tuua detaile või anda oma hoonele kaasaegset hõngu.

Urbanistlikus piirkonnas kasutatakse peamiselt valgeid ja halle värvivarjundeid ning julgete värvide kasutamine on pigem haruldane nähtus.

Kuidas valida parim fassaadivärv?

Valikuid ja kombinatsioone on palju ning värvivalikut mõjutavad paljud asjad alates ümbritsevast loodusest, naabruskonnast, enda iseloomust kuni trendideni. Seega kuidas valida enda jaoks just see värv, mida armastad ka aastate pärast?

Võtke arvesse iseenda iseloomu ja stiili – kõige tähtsam on kokkuvõttes see, et teie kodu peegeldaks teid ennast. Kuigi kõik muu aitab kindlasti valiku tegemisel kaasa, tuleb eelkõige usaldada oma sisetunnet, mitte seda, mida ütleb üks artikkel.

Võtke aega, tellige näidised

Enne lõpliku otsuse tegemist tellige endale kõik võimalikud värvide ja tekstuuride näidised. Nende vaatamine kohapeal ja ka erinevatel kellaaegadel aitab mõista, kuidas teie hoone looduslikus valguses välja näeb.

Üks viis, kuidas oma hoone esile tõsta, on kasutada erinevaid tekstuure. Näiteks siledate paneelide kõrvutamine puiduimitatsiooniga loob visuaalselt huvitava ja sügava tulemuse.

Lisaks kasutage mitut värvi, et esile tõsta erinevaid elemente, näiteks eredavärvilisi tuulekaste, ukse- ja aknaraame või näiteks eri toonis liiste, mis tekitavad hoonele justkui raamistiku.

Kuid miks valida kiudtsement?

Kiudtsement, näiteks CEDRAL, on jätkusuutlik ja värvil on pikk iga, seetõttu on see perfektne valik fassaadi jaoks. Kaasaegsed tootmisprotsessid võimaldavad toota vastupidava ja värvi säilitava fassaadiplaadi, mis vajab minimaalset hooldust, tagades, et teie hoone on elujõuline ja silmapaistev ka mitme aasta pärast.

Unustage iga viie aasta tagant enda maja üle värvimine ja pidev muretsemine selle pärast, kas fassaad näeb ikka endiselt hea välja. Kiudtsement ei kaota oma värvi ja annab teile võimaluse nautida oma kodu ja selle välimust mitukümmend aastat ilma tuhmumata.

Jaga
Kommentaarid