„Liikluse elektrifitseerimine on tugev trend. Maailmas on iga viies müüdud uus auto elektriauto. Meil uueneb autopark suhteliselt aeglaselt ja sõidukite keskmine vanus on üle 13 aasta. Seega on sisepõlemismootoriga autosid veel mõnda aega teedel rohkem kui elektriautosid. Samas oleme 2024. aastal näinud elektriautode ja hübriidide müügi kasvu uute autode turul, lisaks kasvab ka kasutatud elektriautode import,“ ütleb Neste Eesti äriklientide müügijuht Martin Õunap.

Nende muutustega kooskõlas on asunud Neste oma elektriautode laadimisjaamade võrku välja arendama Soomes ja Baltimaades. „Praegu on Nestel Eestis nelja laadijaga kiirlaadimisjaam Tallinnas Kadaka tanklas ning sel aastal avame veel kaks kiirlaadimisjaama – ühe Pärnus ja teise Tallinnas –, kus igas jaamas on neli laadijat, kuni 150 KW laadimisvõimsust laadija kohta ning makseterminal. Samuti plaanime uusi jaamu avada 2025. ja 2026. aastal,“ ütles Õunap.

Ta ei kinnitanud, kas ja millal Pärnumaa järgmise laadimisjaama saab: „Plaanis on võrgustikku laiendada üle riigi ning jälgime elektrisõidukite lisandumise põhjal, kuhu uued laadimiskohad rajada.“

EL toetab pea kahe miljoni euroga

Neste uued makseterminaliga varustatud kiirlaadimisjaamad Eestis on kõik uue põlvkonna elektriautode laadimisjaamad, kus kasutuses on Euroopas levinuim CCS2-tüüpi pistikuühenduse standard. Süsteem tunneb ära, kas pistikusse ühendatakse suurema või väiksema sõiduulatusega, täiesti tühja akuga või pooltühja akuga sõiduk.

„Teenusedisainis oleme pööranud tähelepanu oma suure võimsusega laadimispunktide heale asukohale, laadimisvõimsusele, laiadele parkimiskohtadele, valgustusele ja erinevatele makseviisidele,“ selgitas Õunap.

Märkimisväärse investeeringu tegemiseks sai Neste aprillis 2024 ELilt rahastust 1,9 miljonit eurot.

Lisaks uute jaamade avamisele teeb Neste koostööd Eesti kohalike laadimisteenuse pakkujatega, kes on paigutanud oma laadijaid Neste tanklatesse. Nõnda on Neste koos oma partneritega panustanud elektrilaadimise kättesaadavuse laiendamisse. Näiteks Pärnus Niidu 9 pakub laadimisteenust Liff.

Sarnaselt Eestiga laiendab Neste elektriautode laadimisvõrku ka Lätis ja Leedus. Kokku on ettevõttel plaanis suurendada oma avalike võimsate laadimisjaamade arvu Baltimaades 30 jaamani.