„Kui kala lihtsalt grillile visata, muutub see tavaliselt kuivaks ja tuimaks. Meie oma restoranis pakime kalafilee grillimisel fooliumisse, tervet kala on aga parim grillida Green Egg’i grilliga. Hea tulemuse saab, kui kasutada grilli peal lepaplanku, mis lisab ka mõnusa suitsuse meki ja kala tuleb väga mahlane.

Meie kasutame oma restos peamiselt kohalikku Muhu kandist püütud kala. Eesti restoranides ei julgeta miskipärast kohaliku kalaga toimetada ning kasutatakse peamiselt lõhelisi ja muid välismaa kalu. Mina kindlasti julgustan rohkem kohalikku kala kasutama nii restoranides kui koduköögis. Tervet kala grillides on minu lemmik kindlasti mahlane ja hõrk ahven.“

Kala ja liha grillimisel on kindlasti peamine erinevus see, et kala küpseb palju kiiremini ja mõistlik on see grillilt maha võtta isegi veidi enne päris valmis saamist, seda eriti terve kala grillimisel. Pärast grillilt võtmist tuleks kala jätta n-ö puhkama ehk järelküpsema.

Ahvenad sobivad grillimiseks hästi.

Krõbeda soolakoorikuga kala

Eemaldage ilusal suurel ahvenal või väiksemal kohal sisikond ja lõpused, peske kala puhtaks, soomused jätke peale. Täitke kõht küüslaugutükkide, värske tšilli, kahvrilaimi lehtede, koriandri ja sidrunheinaga, võib lisada vähekese soola. Siis segage kokku jäme meresool, jahu ja pisut vett. Määrige kala paksult selle soolaseguga mõlemalt poolt kokku ja küpsetage kuumal grillil mõlemalt poolt ca 10 minutit, kuni sool muutub pruunikaks ja koorik tuleb peale. Siis tõstke kala 10 minutiks järelküpsema ning tõmmake kalalt nahk maha, serveerige. Sinna juurde sobib taipärane kaste.

  • 500 g jämedat meresoola

  • 3 sl jahu

  • veidi vett

  • 2–3 küüslauguküünt

  • 2 sidrunheina vart

  • peotäis koriandrit

  • 5 kahvrilaimi lehte

  • 1 värske tšilli

Kaste

  • 100 ml kalakastet

  • 1 värske tšillikaun

  • 2 laimi mahl

  • 2 sl mett

  • 2 purustatud küüslauguküünt

  • rohelist sibulat

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemana
Ükskõiksena
Kurvana
Vihasena