Sealihast kopp ees? Ka kalast saab uhke jaanigrilli
(3)Kala pole selline üleüldine rahva lemmik nagu liha, lisaks kirtsutavad paljud kala puhastamise pärast nina. Aga kui need probleemid on ületatavad, saab kalast uhke jaanigrilli!
Muhus Lõunaranna sadamas suve hakul avatud Kala restoranis toimetava Mikk Carlos Mägusa sõnul saab kala väga edukalt grillida, kuid lisab, et värskelt püütud ja võis praetud kalale ei ole midagi vastu panna.
„Kui kala lihtsalt grillile visata, muutub see tavaliselt kuivaks ja tuimaks. Meie oma restoranis pakime kalafilee grillimisel fooliumisse, tervet kala on aga parim grillida Green Egg’i grilliga. Hea tulemuse saab, kui kasutada grilli peal lepaplanku, mis lisab ka mõnusa suitsuse meki ja kala tuleb väga mahlane.
Meie kasutame oma restos peamiselt kohalikku Muhu kandist püütud kala. Eesti restoranides ei julgeta miskipärast kohaliku kalaga toimetada ning kasutatakse peamiselt lõhelisi ja muid välismaa kalu. Mina kindlasti julgustan rohkem kohalikku kala kasutama nii restoranides kui koduköögis. Tervet kala grillides on minu lemmik kindlasti mahlane ja hõrk ahven.“
Kala ja liha grillimisel on kindlasti peamine erinevus see, et kala küpseb palju kiiremini ja mõistlik on see grillilt maha võtta isegi veidi enne päris valmis saamist, seda eriti terve kala grillimisel. Pärast grillilt võtmist tuleks kala jätta n-ö puhkama ehk järelküpsema.