Suvi on täies hoos, sääskede peletamiseks vahend leitud ning seega võib täiel rinnal asuda liha grillimist ja söömist nautima. „Vahel ju ikka võib“, on kuulda nii mõnegi suust.

Jah, vahel ja tagasihoidlikus koguses võibki. Arusaam sõnadest „vahel“ ja „tagasihoidlik“ võib aga meie kõigi jaoks olla üsna erinev.

Liha kõrvale tasub kindlasti juurvilju süüa.

Tervise seisukohast peaks söödav punase liha (s.o sea-, veise- , vasika-, lamba- ja ulukiliha) kogus kokku täiskasvanutel nädalas jääma alla 350 grammi, keskkonna kestlikkuse seisukohast maksimaalselt vahemikku 100–150 grammi nädalas. Linnuliha söödav kogus võiks täiskasvanutel jääda nädalas maksimaalselt 300–500 grammi vahele, sõltuvalt kogu energia vajadusest. Üks korralik šašlõkitükk võib aga juba kaaludagi 100 grammi.

Lihatarbimise soovitustest kinni hoidmiseks on hea võimalus teha vahele taimetoidupäevi. Seega, et mitte teha liiga oma tervisele ega keskkonnale, pane sellel grillihooajal suurem rõhk hoopis köögiviljadele – nii grillitult (nt baklažaan, suvikõrvits, paprika, sibul, seened, spargel, artišokk, juurseller, tomat) kui salatitena. Järgi taldrikureeglit ning punase liha ja lihatoodete (nt grillvorstid) asemel grilli vahelduseks kala või mereande. Tasakaalustatud toitumisest loe täpsemalt toitumine.ee lehelt.

Müüt 2: maitsevesi on palaval suvepäeval alati parim valik

Tervise Arengu Instituudi toitumise- ja liikumiseosakonna vanemspetsialist Kristin Oja sõnul on parim janukustutaja tavaline lisanditeta joogivesi. Ka ise tehtud maitseveed, näiteks vesi, millele on lisatud sidrunit, marju, kurki vms, ei ole hammaste tervise seisukohast parim valik pidevaks joomiseks

.Maitsevett võiks pigem tarbida toidukorra ajal või siis pärast maitsevee joomist loputada hambad üle tavalise veega. Suure higistamise korral aitab nõrgalt soolakas vesi taastada nii organismi vedeliku kui ka soolade varud.

Janujoogiks ei sobi ka külm õlu, sest ohutut alkoholitarvitamise kogust ei ole. Alkoholi, seal hulgas õlle tarbimisel tasuks arvesse võtta, et alkohoolsed joogid suurendavad muuhulgas vedeliku väljutamist kehast, sest suureneb higieritus ja kiireneb neerude tegevus.