Langeproonide suguvõsa on Tihemetsas uhket viljapuude ja marjapõõsaste aeda pidanud juba aastakümneid. Kui perepoeg Priit isa käest järje üle võttis, tuli alustuseks otsustada, kuidas sellega edasi toimetada. Pragmaatilise mõtlemise ja inseneriharidusega mees otsustas, et kui juba, siis juba – laiendame ja väärindame!

Kõik joogid sünnivad Langemaa veinimajas täisverelistest Eestimaa viljadest: mustsõstar, aroonia, ebaküdoonia, õun ja üsna kohe lisandub ka kuslapuu.

f

Nii sündis 2017. aastal OÜ Langemaa ühes vajaliku varustusega, et viljad-marjad joodavaks teha.

Kõik joogid sünnivad Langemaa veinimajas täisverelistest Eestimaa viljadest: mustsõstar, aroonia, ebaküdoonia, õun ja üsna kohe lisandub ka kuslapuu. „Istanduses on kuslapuu juba olemas, aga toodet veel pole. Vaikselt laiendame ja katsetame uusi asju. Põhimõte on see, et toodame ainult sellisest toorainest, mis Eestimaal loomuomaselt kasvab ja võtta kohalikest maitsetest parim välja,“ ütleb Langeproon.

Eelmisel aastal külastas Langemaa veinimaja president Alar Karis ja mekutas koos peremehega sealseid jooke. Priit Langeproon talletas tolle päeva tegemised mälusse ja taaslõi nende järgi veinituuri, mis sisaldab tollel päeval jagatud ja saadud elamusi. Külalised viiakse kõigepealt jalutuskäigule läbi Langemaa marjapõõsaste ja viljapuude istanduse, kus saab kaeda ja teada, millest täpselt valmivad need mahlad ja veinid, mida jalutuskäigule järgneval degustatsioonil koos sobiva snäkivalikuga proovida saab.

Langemaa veinimaja töökas kollektiiv.

„Villisime oma esimesed ebaküdoonia veinid – valge vein ja rosé. Eesmärk oli saavutada värske maitse,“ räägib Priit Langeproon oma värskeimast katsetuse viljast, mida Avatud talude päeval proovida saab. Mees tunnistab, et perfektsionistina ta tulemusega päris rahul veel pole, aga veinitegu ongi teekond ja seda õpitakse kogu elu.

Hetk Langemaa veinimaja tuurist.

Milline see teekond olnud on ning mida selle jooksul õpitud, kogetud ja pudelisse pandud, on võimalik sel nädalavahetusel Langemaa veinimaja peremehe enda käest kuulda ja pärast proovitut ka kaasa osta.

Ja veel – lemmikloomad ei pea koju nukrutsema jääma! Ka nemad võetakse Langeproonide poolt lahkesti vastu.

Avatud Talude päev 2024

Kümnes avatud talude päev toimub 20.–21. juulini (laupäevast pühapäevani). Maaleht on ürituse meediapartner ja avaldab järgmise nädala jooksul lood seitsmest põnevast talust, mida uudistama minna.

Veelgi rohkem infot ja talusid leiad avatud talude kodulehelt.