„Ma pole veel jalgu alla saanud,“ tunnistas Malle Vissel, kelle kodukülas Kangstis korraldavad Coop ja Maaleht nüüd peagi uhke auhinnasimmani.

Teate tegi uskumatuks see, et teised kandidaadid paistsid nii tublid – kas enda pisikesel kogukonnal saab nende kõrval siis võimalust olla?

„Aga ju nad seda pidu siis ikka väga tahtsid,“ naeris Vissel enda poolt hääletajate kohta ja kiitis, et Rein Sikk kirjutas nende elust ju ka õige ilusa loo.

Küll pidu klaariks lööb

Küsimusele, kas lugu sai ilusam kui elu ise, vastas Vissel, et seda kindlasti mitte, pigem ei jõudnud kõike kirjagi panna.

„Ehk on meie edu selles, et teemegi endale ja oma kogukonna pärast, mitte teistele näitamiseks või auhindade saamiseks,“ arutles ta ja kordas mitmendat korda, et ega ta seda asja ikka veel päriselt uskuda suuda.

„Küll teadmine siis tõeliseks saab, kui simman õue peale jõuab,“ lubas Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja seepeale.

Tema sõnul olid kandidaadid nii võrdsed, et oligi hea, et otsustamine jäi rahva peale – žürii olnuks suurtes raskustes.

„Ja eks aktiivsus hääletamisel näitab samuti, kui oluliseks kogukond oma inimest peab,“ märkis Riikoja. „Maalehe ajakirjanikel oli aga suur rõõm külastada kõiki neid, kes sel aastal nimekirja pääsesid, ning lugejad said omakorda toreda sissevaate väikeste külade eluolusse, kuhu ehk endal põhjust sattuda pole olnud. Näeme ka selle kaudu, kui rikkalik on elu maakohtades.“

Coopi turundusdirektori Ranno Pajuri sõnutsi kannabki ju konkurss seda eesmärki, et aktiivseid ja loovaid inimesi märgata ja nende tegevust esile tõsta.

„Coop on peaaegu kõikides Eesti naabruskondades kohal ja näeme, kuidas inimesed seal kogukondade heaolusse panustavad, et oma kodukohas elu edasi viia,“ lausus ta.

Ise tuleb pingutada

Näiteks selle loo peategelase Malle Visseli kohta räägitakse, et küla tegemiste tarvis kõikvõimalikesse fondidesse esitatud rahataotluste rida olla nii pikk, et lõppu ei paistagi. 42 aastat vallasekretäri ametit pidanud Vissel on niiviisi külaelu hüvanguks kokku kühveldanud maailmatuma hunniku raha. Nii suure, et ta öeldagi ei tihka. Äkki teised saavad kadedaks.

Külaplats muudkui kosub ja vanast uueks kõbitud külamaja peaks veel sel aastal mööbli sisse saama.

„Nii et kui peo ajaks kehv ilm satub, siis muret pole,“ kinnitas ta. On koht, kus tantsida, ja on koht, kus tantsijatele pilli mängida. Ja pillimängijatest külas puudust pole – Malle Vissel võib kasvõi ise oma Teppo lõõtsaga paaritunnise kontserdi käima lükata.

„Eelkõige peabki ikka ise tahtma ja ise tegema, mitte teiste peale lootma,“ kõlab üks Malle Visseli juhtmõtteid.

Varem on kogukonna hinge tiitli võitnud Lilia Urb Pärnumaalt Kõmsi külast ja Kristiina Adamson Harjumaalt Suurupi külast.

Konkursil „Kogukonna hing 2024“ osalesid:

  • Anne Schvede, Valma, Viljandimaa

  • Aro Kütt, Värati, Pärnumaa

  • Janno Rüütle, Lutsu, Põlvamaa

  • Lii Undusk, Võsu, Lääne-Virumaa

  • Malle Vissel, Kangsti, Võrumaa

  • Maris Leemets, Teenuse, Raplamaa

  • Marten Riisenberg, Ruhnu, Saaremaa

  • Piret Kase, Mikitamäe, Võrumaa

  • Sabine Burger, Noarootsi, Läänemaa

  • Sulev Peäske, Jööri, Saaremaa

Täname kõiki!