Tamme talu ürdiaias jalutades tunneb külastaja eksootiliste taimede võrratut aroomi, maitse- ja ravimtaimede lõhnad segunevad lopsakas looduses. Peretürest noortaluniku Elisabeth Viedehofi abiga saime sukelduda taimede võlumaailma ja kuulda talu lugu.

„Ürdiaed ja tootmine on meil olnud juba pea 17 aastat, olen pereettevõtluse keskel kogu aja toimetanud,“ lausus Elisabeth.

„Me pole kunagi sundinud oma tütart vägisi peenraid rohima.“

Heli Viedehof

„Me pole kunagi sundinud oma tütart vägisi peenraid rohima, küllap seetõttu ta pärast kõrgkoolide lõpetamist naasiski uute ideedega pereettevõtluse juurde ja tunneb vaheldusrikkast tööst rõõmu,“ on haruldase taimekollektsiooni rajaja, Tamme talu perenaine Heli Viedehof rahul, et tütrest on saanud tema abiline aiandustalu pidamisel ja külastajate vastuvõtul.

Haruldane kollektsioonaed

Tamme talu sai alguse 2001. aastal, kui talu perenaine Heli Viedehof koos abikaasa Reinuga otsustas oma vanavanemate talu maad kasutusele võtta ja sinna kodu rajada. Algul kasvatati talus maasikaid ja rajati ka väike aed talumaja kõrvale. Siis avastas perenaine põneva maitse- ja ravimtaimede maailma. Temast sai kirglik kollektsionäär, kes on oma taimede valikut aasta-aastalt üha laiendanud, jagades taimetarkusi teistelegi huvilistele. Nüüd on Tamme aiandustalu oma põnevate eksponaatidega avatud kõigile huvilistele.

„Maitse- ja ravimtaimed on meie jaoks äärmiselt põnevad, nendes on oma ajalugu ja kultuur, need on inimkonnaga alati kaasas käinud,“ tõi perenaine Heli Viedehof esile. Tema sõnul satub nende aeda palju taimehuvilisi ning seetõttu laiendavad nad oma kollektsioonaeda, tootmist ja turismiteenuseid, mille fookusesse jäävad alati ürdid.

Tamme aiandustalu kollektsioonaias kasvab praegu üle 500 maitse-, lõhna- ja ravimtaime liigi. Ainuüksi münte on juba kasvamas üle 50 sordi, peale ingveri- ja basiilikumüntide leidub ka šokolaadi-, apelsini-, ananassi-, lavendli- ja laimilõhnalisi münte.

Talus tegeletakse peamiselt maitse- ja ravimtaimede ning tšillipipra kasvatamisega ja nendest toodete valmistamisega. Samuti ürdiistikute müügi ja aiaturismiga. Tooteid ja ürdiistikuid müüakse külastajatele talus kohapeal, Tamme talu e-poe kaudu ja kauplustes üle Eesti.

Arvestatava osa talu tegevusest hõlmab ka külastajate vastuvõtt ja oma kollektsioonaia tutvustamine turismigruppidele nii Eestist kui ka välisriikidest, peamiselt Soomest ja Lätist. Tee haruldasse kollektsioonaeda on aga leidnud juba ka huvilised Jaapanist ja USAst.

Kollektsioonaed on jagatud kaheks: maitse- ja ravimtaimede aiaks.

„Meil on nii söödavaid kui ka mürgisemaid taimi, mis leiavad kasutuse ravimtaimena,“ märkis Elisabeth Viedehof. Ta tõi esile ühe Eestis haruldase söödava taime püha basiiliku ehk tulsi, mille eksootiline lõhn on kaneeline ja vürtsine, nii et see sobib suurepäraselt Tamme talu Hea Tuju tee sisse.

Põnev on ka harilik nööpkakar, pealtnäha märkamatu, aga selle taime omapärane maitse, ühtaegu soolane ja magus, ergutab, pannes ka võõrad inimesed omavahel suhtlema.

Elisabeth Viedehof tutvustas ka nõianõgese mugulaid, mis on söödavad ja artišoki maitsega. Samuti maitseb hõrgult jakooni juur.

Taluõue kerkib aianduskeskus

Noortaluniku toetusega rajas Viedehof eelmisel sügisel uue ürtidele spetsialiseerunud aianduskeskuse, mille kõrval on rajamisel degusteerimisruum, kus saab külastajatele pakkuda aasta läbi talutoodangut ning korraldada seminare ja õppepäevi.

Uue aianduskeskuse avaratel lettidel on kümnetes ridades maitse-, ravim- ja lõhnataimede istikud.

Konkursi ’’Aasta põllumees 2024’’ kandidaat Elisabeth Viedehof.
Tamme talu aianduskeskuse rohelettidel on külastajatele tutvumiseks väljas lai istikute valik.

Roheleti valikus on pottides kasvamas rosmariin, käokuld, südajalehine apteenia, harilik mustnupp, aniisi iisop, tiigerlill, india kanna, apteegitill, peiulill jpt taimi. Aga siit ei puudu ka eukalüpt, lõhnapelargoon ega nõianõges.

„See pole kasvuhoone, vaid pigem aianduskeskus, kus külastajad saavad meie istikute valikuga tutvuda ja nauditavas keskkonnas istikuid osta,“ selgitas taimekasvataja.

Samuti on müügis pererahva oma aia taimedest ja marjadest valmistatud tooted. Talu töötlemisruumis käib kibekiire töö – osa taimi kuivatatakse ja pakendatakse, valmivad omanäolised taimeteed, ürdisoolad ja moosid. Tamme talu suudab oma toodetest pakkuda üle 50 toote, sealhulgas taime- ja marjateesid. Osa saadusi keedetakse moosiks või marineeritakse – nii valmivad marinaadis tšillid, gurmee- ja vürtsmoosid, pakutakse ka maasikamoosi basiilikuga ning vaarikamoosi piparmündiga.

„Tahame oma toodetega ka välisturule jõuda, esmalt suurendada e-poe müüki Soomes ja Lätis.“

Elisabeth Viedehof

Omaette saadused on ürdisoolad, millest tuntum on Särtsusool, mida saab kasutada nii liha- kui ka taimetoitude ja kala maitsestamiseks. Tamme talu tooteid müüakse suuremates jaekauplustes, samuti elustiilipoodides ja oma e-poes.

„Tahame oma toodetega ka välisturule jõuda, esmalt suurendada e-poe müüki Soomes ja Lätis,“ avas tulevikuplaane Elisabeth Viedehof. Ta lisas, et tooteid on nad saatnud üle maailma.

Oma talu arendamiseks on pere kasutanud investeeringutoetusi, peamise tulu saab Tamme aiandustalu toodete müügist.

Praegu käivad külastajad talutuuril ainult suvehooajal, avatud on ka väike aiakohvik. Ent plaanis on taimeturismi edendada aasta ringi, korraldada koolitusi ja õppepäevi.

„Kõige suuremat rõõmu teeb meile see, kui suudame inimesi üllatada ja neis huvi taimemaailma vastu äratada,“ teatab Elisabeth Viedehof.

„Peagi saame külastajaid vastu võtta ka talvel, kui valmib degusteerimisruum, mis hakkab toimima lisaks kohviku ja poena,“ märkis Viedehof.

Praegu saadakse talutöödel hakkama lisaks oma perele veel kahe töötajaga, samuti on igal suvel talus praktikal praktikandid eri aianduskoolidest.

Aiandustalu pererahvas toob esile, et kõigis kultuurides, kõigil maadel on omad taimed, mida kasutatakse nii meditsiinilistel eesmärkidel kui ka ravimiseks ja toiduks. Tamme aiandustalu püüab oma kollektsiooni ja toodete sortimenti veelgi laiendada, et tutvustada meie aiandushuvilistele üha rohkem ka taimede kasutamise tavasid.

KANDIDAAT

Elisabeth Viedehof

  • Tamme aiandustalu.

  • Pärnumaa.

  • Mahe maitse- ja ravimtaimede ning tšillipipra kasvatamine. Üle 500 liigi ja sordi maitse-, lõhna- ja ravimtaimi. Baltimaade suurim kollektsioonaed ja ürdiistikute valik.

  • Maad on omandis 35 ha, taimede kasvatamiseks 1 ha.

  • Taimeteede, ürdisoolade, -õlide, mooside valmistamine ja ürdiistikute müük.

  • Töö peretaluna.

  • Kolm töötajat.

KONKURSS

Valime aasta põllumehe

  • Maaleht ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldavad konkurssi „Aasta põllumees“ juba 24. korda, et esile tõsta uuendusmeelseid, keskkonnateadlikke ja edasi pürgivaid põllumehi.

  • Kandidaate saavad igal aastal esitada põllumajandusega seotud liidud, ühingud, seltsid ja organisatsioonid.

  • Konkursi võitja, kelle valib žürii, pälvib aasta põllumehe tiitli ja ajaloolise „Külvaja“ kuju vähendatud koopia.

  • Kuju üleandmisega soovivad Maaleht ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda rõhutada ajaloolist järjepidevust maaharimise ja põllumajanduse edendamisel Eestimaal läbi sajandite.