8. juunil, rahvusvahelisel saunapäeval, laeti Facebooki suhtluskeskkonda maailmarekordi püstitamiseks loodud gruppi ühe tunni jooksul üles 3909 saunataja fotot, millest Guinnessi reeglitele vastas ja arvesse läks 3602.

Saunatamise Guinnessi maailmarekordi püstitamine 2024.

„Guinnessi maailmarekordi protsessi kontrollis ametlik esindaja, lisaks hindas fotosid veel kolm eksperti, kelle ülesandeks oli dokumenteerida iga postitatud pilt ja hinnata selle vastavust tingimustele,“ vahendas uudist jaganud kommunikatsiooniagentuuri Miltton konsultant Laura Käesel.

Korraldajad kaaluvad juba järgmisel aastal rekordikatse kordamist.

„Vaatamata sellele, et saunatamises on tehtud erinevaid rekordeid, siis nii massilist ühissaunatamist pole keegi veel üritanud. Inimeste kirg ja entusiasm sel päeval oli tõeliselt vahva,“ kommenteeris Visit Estonia turismijuht Anneli Lepp.

Saunatamise Guinnessi maailmarekordi püstitamine 2024.

Ta jätkas: „Oleme väga uhked, et saime oma saunatraditsiooni nii suurele rahvusvahelisele areenile tuua. Nägime ka, et saunaarmatusel pole riigipiire. Kutsume selle rekordi abil veel rohkem inimesi meie erilisest saunamaailmast osa saama.“

Üllatavalt palju osalejaid oli Taist.

Üritus levis Eesti-Soome saunasõprade hulgast kaugemale ning pilte saabus igast maailma nurgast. Kõige enam pilte postitasid eestlased, seejärel soomlased ning pea 300 fotot tuli lätlastelt. Üllatavalt palju osalejaid oli Taist.

Saunatamise Guinnessi maailmarekordi püstitamine 2024.

Kokku postitati pilte 47 riigist ja 6 kontinendilt: Aafrikast, Aasiast, Austraaliast, Euroopast, Põhja- ja Lõuna-Ameerikast. Kõige kaugemad fotod laeti üles Uus-Meremaalt ja Jaapanist. Jaapanis on just viimasel kümnel aastal sauna populaarsus tõusuteel olnud.

Korraldajad kaaluvad juba järgmisel aastal rekordikatse kordamist, et jätkata selle unikaalse traditsiooni edendamist.

Uuel aastal uus katse

„Tahame suurendada veelgi rahvusvahelist kaasatust ja tuua nii eestlastest kui teistest rahvustest saunasõbrad üle maailma sel päeval sauna,“ sõnas Anneli Lepp. „Üks on kindel – saunakultuur elab ja hingab ning sellel on tulevikus veel palju pakkuda!“

Rahvusvahelist saunapäeva tähistatakse juunikuu teisel laupäeval, mida aasta edasi, seda enam ka Eestis.

2024 aastal aga algas Eestis saunasajand, mille väärikaks alguspunktiks sobib Guinnessi maailmarekord imehästi. Rekordi püstitamise kodukülg on siin. Saunalembeses Maalehes viimase kümnendi jooksul ilmunud saunateemalised kirjutised on näha siin.