Maagi Frank Potti kaubamärki kandvad “lihakonservid” sellisel lihamassil põhinevadki. Nii hautatud sea- kui ka kanalihakonservis pole liha. Hautatud veiseliha konservis on kirjade järgi siiski 4% veiseliha ehk ühe plekktoosi kohta alla 10 grammi.

Samal poeriiulil seisab Maagi 45kroonise kilohinnaga “lihakonservidest” odavam Lätis toodetud hautatud sealiha konserv, mis sisaldab 82% sealiha, lisaks rasva ja maitseaineid.

Kõrvalriiulis on müügil loomatoit. Maag Konservitööstuse Kiti nime kandvas ja Turisti Einest viie krooni võrra odavama kilohinnaga kassitoidus pole loomulikult liha, kuid kiri plekkpurgil meelitab loomaomanikku: “Sööb nagu kuninga kass”.

Kõik ülejäänud tavapoodides müügil olevad kassikonservid sisaldavad 4–45% liha muude koostisosade (loomsed saadused, teravili, porgand, mineraalid) kõrval. Mõne purgi peal on lausa eraldi välja toodud konservis kasutatud värske liha osakaal. Kusjuures kassikonservide hind jääb inimestele mõeldud “lihakonservide” omale tublisti alla.

Tarbijakaitseameti peadirektori asetäitja Marje Kokk rääkis lihafoorumil, et nad on juhtinud tootjate tähelepanu sellele, et toodete nimetuse määratlemisel peaks arvestama põhikoostisosi.

Maag Konservitööstuse tegevjuht Olle Horm tunnistab, et nende konservid on valmistatud valdavalt lihamassist või külmutatud lihast.

Varasemad eksitavad nimetused, näiteks mõneprotsendise lihasisaldusega hautatud sealiha on nad muutnud “konserviks hautatud sealihaga”, mis vastab sisule täpsemalt. Kuna säilivusaeg on kolm aastat, võib poodides olla müügil veel endise nimega tooteid.


Turisti Eine
- Kaal 240 g.
- Koostis: sealihamass (min 32%), joogivesi, seakamar (max 19%), veisesüda, seapekk, porgand, keedusool (max 1,4%), maitseained, säilitusaine E 250.
- Tootja AS Maag Konservitööstus.
- Hind 45.40 kr/kg.

Kassitoit Forti Cat
- Kaal 415 g.
- Koostis: liha ja loomsed saadused (min 40% linnuliha, min 5% ulukiliha), teravili, mineraalained, värvaine (karamell), inuliin 0,1%.
- Toodetud Saksamaal.
- Hind 31.60 kr/kg.