• 29. IV 1879 sündis Inglise dirigent ja impressaario Thomas Beecham.

Tema asutatud on maailmakuulsad Londoni Filharmooniaorkester (1932) ja Londoni Kuninglik Filharmooniaorkester (1946).

Kuulus oli ta ka oma terava taibu ja vähemalt niisama terava keele poolest. Muusikute seas liigub siiani temast lugusid, paljud küll pigem linnalegendid.

Beecham ei seedinud dirigent Herbert von Karajani ja vältis temaga kohtumist. Kord astus von Karajan Londonis lifti, kus Sir Thomas oli juba koos oma agendiga. Agent asus neid tutvustama: “Sir Thomas, lubage tutvustada teid maestro von Karajanile.” Silmapilk astus Beecham liftipoisi juurde, surus tolle kätt ja ütles: “Väga meeldiv tutvuda!”

“Orkestril on kaks kuldreeglit: alustage koos ja lõpetage koos. Mis vahepeal toimub, ei huvita publikut mitte üks raas.”

Sir Thomas tšellistile: “Proua, teil on jalgade vahel instrument, millega saaks naudingut pakkuda tuhandetele, kuid teie ainult kratsite seda!”

  • 30. IV 1927 jätsid filmitähed Douglas Fairbanks ja Mary Pickford Hollywoodis esimesed käe- ja jalajäljed Graumani Hiina Kino (Grauman’s Chinese Theater) esisele platsile.

Jälje jätmise tava alguse kohta on käibel mitu lugu.

Üheks tõepärasemaks peetakse varianti, kuidas tummfilmide kangelanna Norma Talmadge 1927. a kinoteatri esisel platsil kogemata pehme betooni sisse astus, misjärel omanik Sid Grauman kutsus Mary Pickfordi ja Douglas Fairbanksi käsi-jalgu segu sisse vajutama.

Vähemalt niisama tugev konkurent on lugu, kuidas kino ehitaja Jean William Klossner vajutas maja valmides oma käejälje kuulutustahvli juurde, Grauman seda pealt nägi ning mõlemad mõtlesid välja nipi, kuidas lagedavõitu platsi elavdada.

Filmistaari suurima austuse osaliseks on 83 aasta jooksul saanud ligi 200 inimest. Võrdluseks: sealsamas asuval Kuulsuse kõnniteel (Walk of Fame) on kaugelt üle 2000 tähe.

Mary Pickford, Sid Grauman ja Douglas Fairbanks.

Ühepennisel mustal postmargil on kuninganna Victoria pilt. Käibesse läks nn Penny Black (must penn) 6. V 1840. Sellest päevast saadik ei maksa kirja eest enam selle saaja, vaid saatja.

Esimest postmarki trükiti kokku 68 808 000 ja see ei ole väga haruldane. Kasutatud Penny Black maksab siiski umbes 2000 krooni, kasutamata eksemplar 30 000 krooni.

  • 2. V 1998 püstitasid Eesti käijad 100 x 1 km teatekäimises Guinnessi rekordi.

Sada käijat läbisid Järvamaal Särevere staadionil 100 km ajaga 8:45.40,8.

99,999% kullast mündi läbimõõt on 50 cm, paksus 3 cm, kaal 100 kg ja nimiväärtus miljon Kanada dollarit (11,5 mln kr).

  • 4. V 1536 kasutati esimest korda kirjavahetuses märki @.

Firenze kaupmees Francesco Lapi saatis Sevillast Roomasse kirja, kus kasutas amfora lühendina märki @.

  • 5. V 840 toimus täielik päikesevarjutus.

Legend pajatab, et tänu sellele ligi 6 minutit kestnud varjutusele on sündinud Itaalia, Prantsusmaa ja Saksamaa. Toonane Frangi kuningas ja Rooma keiser Ludwig Vaga (Karl Suure poeg) olevat surnud hirmu kätte. Tema pojad Lothar, Charles Paljaspea ja Ludwig Sakslane kukkusid Karolingide impeeriumi pärast sõdima, kuni sõlmisid 843. a Verduni lepingu ning jagasid riigi kolmeks.

Nõrk koht legendis on see, et hirmu kätte suremine nii kaua võttis — Ludwig Vaga suri alles 20. VI 840.