Viru Turu magnetid on värske kala ja liha
Ametlik avamispidu peeti möödunud laupäeval. Õues kala müünud Tartu ettevõtte Saarepiiga letis oli pidevalt järjekord, kõige paremini läks kaubaks Liivi lahe räim hinnaga 16 krooni kilo. „Räim on see, mis kutsub ostma, ja siis ostetakse ka teisi kalasid,“ rääkis müüja Merlin Helekivi.
Turuhoones on kalaruum küll olemas, kuid laupäeval müüdi seal hoopis riideid. Turu juhataja Eha Neito sõnul oli see nii olukorra sunnil, muidu ei oleks kõik ära mahtunud. „Ilmselt juba järgmisel nädalal jõuab kohale külmkamber ja lett, et kalakauplemisega siseruumis alustada,“ lubas Neito.
Seni Rakveres siseturg puudus. „Kuu aega on andnud meile kindla vastuse, et sellist turgu on vaja. Laupäeviti on meil maja rahvast täis ja toimub usin kauplemine. Just nii nagu me seda ette kujutamegi, vahetult müüja ja ostja vahel,“ selgitas juhtaja.
Majas on 800 ruutmeetrit pinda, mis omakorda jaguneb kuni 40 müügikohaks. Müügikoha määrab ära meetrite arv, üks meeter maksab kauplejale 50 krooni. Neito sõnul on hetkel majas püsivalt 15 müüjat. Läbirääkimised käivad mitme kodumaise toidukauba ja käsitööd pakkuva ettevõtjaga.
Enamik müüjaid on kohalikud. Juurvilja pakuvad Annemäe aiand ja FIE Imre Suraegin. Mõlemad kasvatavad oma kauba Rakvere lähedal kasvuhoonetes ja põldudel. Kulinaaria- ja lihaletis tegutseb kohalik väiketootja Raineri Grupi OÜ, kelle toodetud sült ja pasteet on oma hea maitse tõttu tuntud üle Rakvere.
Samuti teeb Viru Turg koostööd maakonna mõisatega. Mädapea mõis juba avas turul püsiva müügileti, Eha Neito sõnul lisandub neid kindlasti veelgi. Laupäevasel laadal pakkus Mädapea mõis väga huvitavat kaubavalikut – lüstervärvidega värvitud keraamikat, lõnga, moose, kompotte ning karulaugu ja kuusekasvu siirupit. Kudumeid müüsid Pajustis tegutsev OÜ Lõnga-Liisu ja Rakvere ettevõte Mariti Käsitöö. Enda tehtud kaltsuvaipadega oli kohal Maria Meisner, kes teenib käsitöö müügiga pensionile lisa ja aitab sellega ka lapselapsi. „Eelmisel aastal sai üks lapselaps autokoolis käia, tänavu läheb teine,“ selgitas proua.
Aiapidajate rõõmuks oli turul ka üks taimelett - Mõdrikul asuv Villemsoni kollektsioonaed pakkus müügiks päevaliiliaid. „Paljud kardavad nii hilja sügisel istutada, aga kui maa ei ole veel külmunud, võib seda julgelt teha,“ ütles aia juhataja Anita Nurk.
Huvitavatest kaupadest jäid veel silma Ristemäe talu hoidised ja köögiviljad – küüslauguga võiriisikad soolvees, meekurgid, hapendatud küüslaugupealsed ja kuum mais. Lisaks tavalisele põlluküüslaugule (kilo 150 kr) pakuti Hiiumaal lehekõdul kasvatatud küüslauku (kilo 190 kr). Kitsepiimatooteid müüs Voorse talu, mille peremees ja perenaine Mare ja Rein Kotšin ütlesid, et tulid omamoodi teavitustööd tegema. „Rakvere kandi rahvas suhtub kitsepiima teatava eelarvamusega. Ilmselt on see kuskilt ajast külge hakanud ja eelarvamus on visa kaduma,“ ütles perenaine. Lisaks piimale sai turul maitsta ja kaasa osta kitsepiimast tehtud juustu, võid, kohupiima ja lassit (Tiibetist pärit retsepti järgi tehtud jogurtilaadne toit).
Turu juhataja Eha Neito sõnul on neil edaspidiseks palju plaane. „Viru Turg alles võtab hoogu. Mõned plaanid saavad teoks juba lähikuudel. Näiteks detsembris tuleb nädal aega kestev jõululaat. Samuti on ootamas nädalalõppudel erinevad töötoad. Juba lähiajal hakkama huvilistele õpetama toiduvalmistamist ja ka käsitööd,“ rääkis Neito.
Ta loodab, et Viru Turust ei kujune ainult kauplemisekoht, vaid koht, kus jagatakse tarkust, mis eheda eestimaise toodangu valmimisel kuldaväärt on.