Lapse hambad kujunevad juba emaüsas, see tähendab raseduse ajal. Tulevane ema peaks teadma, et juba siis tasub pingutada selle nimel, et lapsel oleksid terved hambad. Mis võib sel perioodil mõjutada hammaste ja lõualuude arengut? Toksikoosid, antibiootikumide tarvitamine, alkoholi kuritarvitamine, suitsetamine.

Kallid emad, kaitske oma tulevast last kõigi nende tegurite eest. Vaadake üle oma toidusedel - valige kasulikud toiduained, s.t. heitke menüüst välja kiirtoidud, teravad, praetud, ülemäära soolased jmt road. Lisaks tuleb meeles pidada, et kaltsiumivajadus on teil nüüd palju suurem kui enne rasedust. Muidugi võib võtma hakata apteegis müüdavaid kaltsiumipreparaate, ent organism omastab neist kaltsiumi palju halvemini kui looduslikest toiduainetest. Miks? Aga sellepärast, et apteegikaltsiumi on raske täpselt doseerida, naturaalsetest toiduainetest aga võtab organism täpselt niipalju kui on vaja teile ja tulevasele lapsele. Missugustest toiduainetest omastab organism kaltsiumi kõige paremini? Need on hapendatud piimatooted: juust, keefir, hapupiim, rjaženka - ilma lisandite ja suhkruta.

Kohupiimast ja piimast imendub kaltsium märksa halvemini. Veel saab organism kaltsiumi pähklitest (piisab 5-6 mandlipähklist või supilusikatäiest seesamiseemnetest päevas).

Kallid tulevased emad, hoolitsege selle eest, et teie suuõõs oleks kuni sünnituseni terve (ideaalne oleks muidugi ka enne rasedust, kogu aeg) - lapsele pole liigset infektsiooni vaja (kaariesehaiged hambad aga ongi organismis olevad nakkuskolded).

Vastasel juhul ei tasu hiljem imestada, et laps on tihti haige (lapsel on immuunsus nõrgenenud ja seetõttu ta ongi tihti haige).

Kui teie laps on juba ilmale tulnud, pidage meeles, et tal peavad olema eraldi toidunõud. Kindlasti ei tohi lapse lutti ise "puhtaks" lakkuda (just, ärge imestage - seniajani leidub lapsevanemaid, kes seda ei tea). Lapsel tuleb hambaid puhastama hakata niipea kui esimesed on lõikunud. Meie ajal on saadaval arvukalt suuõõne hooldamise vahendeid iga vanuse jaoks. On isegi hambapastasid, mida laps võib vabalt alla neelata. Hambaid peab puhastama kaks korda päevas: homikul pärast hommikusööki ja õhtul enne magamaminekut (see käib kõigi kohta). Ja kui olete kord lapse hambad enne magamaminekut ära puhastanud, pole vaja anda talle mahla ega kompotti. Kui laps tahab juua - andke lihtsalt vett. Muidu pole hammaste pesemisest mingit kasu ja te põrkate kokku sellise asjaga nagu nn lutipudelikaaries (see on kaaries, mis tekib hammaste eesmistel pindadel). Olete kindlasti selliseid lapsi näinud. Vahel pole laps veel aastanegi, aga juba on tal esihammastel kaaries. Selles vanuses võib vaid hambaid hõbetada, see peatab nende lagunemise. Vanemaid hirmutab reeglina asjaolu, et selle protseduuri tagajärjel muutuvad hambad mustaks. See on tõesti nii. Ent antud juhul pole jutt enam ilust, vaid tervisest! Ärge arvake, et kaariesest tabandunud hambad näevad paremad välja. Aga valik on teie käes, kallid vanemad. Kordan veel kord, et teie vastutate oma laste tervise eest. Teie võite ära hoida kaariese arenemise selles vanuses.

Kaariesehaiged hambad võivad olla eelduseks sagedastele hingamisteede haigustele ja kahjustada seedeelundkonna tegevust. Ärge arvake, et hambad eksisteerivad omaette ega mõjuta ülejäänud organismi!

Ei ole mõistlik jätta suuõõne eest hoolitsemist lapse enda hoolde, kui tal algab isetegemise aeg (umbes 2-aastaselt). Sel ajajärgul lubavad paljud lapsevanemad endale pisut hõlpu ja usuvad, et laps on suuremaks saanud ja tuleb hammaste eest hoolitsemisega ise toime. Kuni viienda eluaastani pole lapse koordinatsioon veel hammaste pesemiseks piisavalt arenenud. Varuge kannatust ja tehke seda ise.

Vanematena teate kõige paremini just teie, kuidas lapsele läheneda. Te võite lubada tal ise hambaid pesta, kuid ainult pärast seda kui olete need ise korralikult ära puhastanud. Enne kolmandat eluaastat ei tasu lapsele ka maiustusi pakkuda ja mitte ainult hammaste pärast. Milleks koormata kõhunääret enneaegu? Suhkurtõbi ei ole kuhugi kadunud.

Ärge söötke lapsele krõpse-kuivikuid - neist pole mingit kasu, ainult kahju. Maiustused on parem asendada kuivatatud puuviljadega. Ent kui teie laps on juba kommi maitsnud, siis eelistage šokolaadi (1-2 ruutu), vältides imemis- ja närimiskomme (neist kõigis on värvaineid, sidrunhapet, mis mõjub hammastele, pealegi püsivad need kommid suus pikemat aega, järelikult kestab ka nende kahjulik mõju kauem). Pärast magusasöömist tuleb loputada suud veega. Loomulikult mõjuvad hammastele kahjulikult limonaadid, samuti on ülehinnatud poemahlade kasulikkus, sest neisse lisatakse samuti konservandina sidrunhapet.

Kasulikud on vaid värskelt pressitud mahlad, mis on ise tehtud! Ärge unustage käia lapsega kaks korda aastas stomatoloogi juures, alates esimeste hammaste lõikumisest. Ainult sel juhul saab hambaarst teha kõik vajalikud protseduurid, et ennetada kaariest ja korrigeerida suuõõne hooldust. Püüdke teha nii, et esimesest viisidist jääks lapsele vaid meeldivad mälestused.

Muidugi pingutab selle nimel ka arst. Kuid väga palju sõltub teist kui lapsevanemast. Selgitage lapsele eelnevalt, mis temaga toimuma hakkab. Pole vaja väita, et see "pole valus", kui te pole selles kindel. Muidu võib juhtuda, et laps saab kõige lähedasemalt inimeselt petta ja järgmine kord on lapsega palju raskem kokku leppida. Mida lapsele öelda ja kuidas teda ette valmistada, võib soovitada arst. Võtke vaevaks temaga eelnevalt suhelda. Kui lapsevanemad ja hambaarst teevad koostööd, on lihtsam saavutada häid tulemusi.