HOMSES MAALEHES: Kas kodukana munad on tervislikumad kui vabrikukana omad?
Irja Saarkivi peab Tartumaal Rajanurme talus 40 kana. Nagu väikeses majapidamises ikka, jalutavad tema sulelised suvel ja päikeseliste ilmadega ka talvel vabalt hoovis ringi.
Söögiks keedab naine neile kartuli- ja jahuputru, nagu seda keedeti ka vanasti. Lisaks annab nisuteri, naabrimeeste käest saadud teraviljakuivatamise jääke ja muud koduselt toidulaualt üle jäävat, alustades kapsalehtedest ja lõpetades plekiliste õuntega.
Seevastu Eesti suurima kanakasvatuse asukad saavad iga päev ühesugust söödasegu ja ei oska vaheldusest undki näha.
Vaatamata kodukanade mitmekesisele menüüle, ei ole nende munakollased vabriku omadest sugugi kollasemad. Pigem on need hoopis heledamad, nagu näitas Maalehe test, kus võrdlesime kümmet sorti mune. See-eest tõuseb kodukana kollane koos Hiigelhäämuna omaga ülejäänutest esile oma suurusega.
Täpsemalt loe Maalehe suurest munatestist juba homsest lehest!