Ants on Eesti põldudel juba 34 aastat ringi luusinud ja ninaga toidulõhna tõmmanud ning ikka selles suunas liikunud, kust lõhn kõige tugevam tundub.

Pean Raplamaal Ööbiku Gastronoomiatalu.

Kõik pole ju otse "põllult", eks, ikka lausa laudastki kahmatakse. Milline see eesti oma toidukultuur õigupoolest on?

Head toorainet leiame nii põllult, merest, metsast ja kõikjalt kuhu vanajumal on teda sünnitanud. Eesti toidukultuur on täiesti olemas ja väga sügav ja meie saate eesmärk on seda rahvale meelde tuletada. Soojendame üles vanu piirkondlike retsepte ja serveerime neid tänapäevasemalt, et tekitada isu inimestele, kellel on maaeluga sidemed katkenud või pole kunagi olnud.

Eesti toit ei ole rasvane, raskesti valmistatav ja värvitu nagu paljud meist mõtlevad.

"Põllult patta": eestimaisest kraamist on kindlasti vägev süüa teha, aga saan aru, et see on ka säärane hariv propagandasaade, sest palju on ju säärast kraami, mida inimesed osta ei jaksagi, muuilmne on ilmselt odavam?

Mõned asjad on tõesti kallimad, aga siin on ka süüdi vähene tarbimine ja inimeste teadlikus, mis on kodumaise ja välismaise tooraine maitse vahe.

Õnneks tekib toiduteadlike inimesi juurde, need inimesed on enamasti hästi haritud noored, kellel peres mitu väikest last. Nemad juba kasvatavad uue põlvkonna gastronaute.

Miks on nii, et kokasaadetest kanalid lausa vohavad ja kokaraamatud troonivad ka raamatuaasta müügitabeleis?

See näitab, et kokkamine on popp ja toidukultuuri tähtsus on jõudnud meie inimesteni. Mitte ainult Eestis ei ole nii vaid mujal maailmas, kus on lausa eraldi telekanalid kokkade ja söögitegemise jaoks.

Kas me püüame end kuidagi süües lohutada või on see eestlase viis Euroopa kultuuri astuda, sest vaimses mõttes ei jaksa ju – niisama raamatulugemine on õhtul viletsus ja piin?

Kokaraamatut võiks ikka lugeda siis kui seda vaja läheb, kindlasti mitte õhtuti (kui sa just kokk ei ole).

Mis esimeste saadete põhjal öelda võib: kuidas läheb, mille vastu enim huvi tuntakse, kas retseptidel on ka lööki, mis võtteid võetakse oma kodusesse kööki?

Eesmärk on tutvustada erinevaid väiketootjaid ja väärtustada kohalikke maitseid. Arvan, et itaalia köögi kopeerimine kodudes võiks taanduda ja vaadata ringi mida meil endil saada on ja selle üle uhked olla!