Tänavu juba 19. korda toimunud parima toiduaine konkursil pälvisid tunnustust mitmed kalatooted. Võitjaks valiti Võrumaal kasvatatud angersäga, mis jõuab sööjateni pärast marineerimist M.V. Wooli Harjumaa tehases.

“Kui Avo Leok poleks sellist kala kasvatanud, ei oleks praegu sellist toodet Eestis olemas,” ütles M.V. Wooli juhataja Mati Vetevool.

Kaks aastat tagasi rajas õnnetuse järel ratastooli aheldatud krossimees Avo Leok kodutalus kalakasvanduse ja hakkas seni Eestis tundmatut angersäga kasvatama. Kusjuures see soojalembene uimeline kasvab vaid soojas vees.

Vetevoolu sõnul on eestimaalased hakanud paarikümne aasta taguse ajaga võrreldes tunduvalt rohkem kala sööma. Samas kahetseb ta, et vaatamata kalakasvatuste rajamiseks makstud eurotoetustele, ei tule sealt eriti kala.

Seetõttu on eriti tore, et ilma toetuseta kasvanduse rajanud Leok toodab nii palju, et lisaks värske kala poodidesse ja restoranidesse saatmisele jagub seda ka töötlemiseks.

M.V. Wooli marineeritud angersäga pälvis eriauhinna ka peakokkade žüriilt, mille andis üle Eesti Peakokkade Ühenduse president Rudolf Visnapuu.

“Olen kalatoodetest ammu midagi põnevat oodanud,” tõdes Visnapuu. “On paradoksaalne, et ühelt poolt oleme mereriik, aga samas armastame palju liha süüa, sest kala kipub olema kallis ja valik enamasti nadi võrreldes lihaga. Angersäga on hea maitsega, purgi suurus ideaalne ja kala ise niisugune, mida poelettidelt niisama ei leia.”

Konkursi korraldanud toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul liiguvad tööstused aina enam toodete tervislikkuse suunas.

Kuigi Euroopas on jätkuvalt lubatud mitmed tehismagustajad ja -värvained, ei sisaldanud suur hulk konkursitooteid neid üldse või ainult veidi. Hea maitse on suudetud tagada ka vähendatud soola- või rasvasisaldusega toodete puhul.

Tänavu konkureeris rekordiline arv uudistooteid, kokku 140, mis on 26 võrra enam kui mullu.

Valdkonna ekspertidest ja teistest toiduga kokku puutuvatest asjatundjatest koosnev žürii hindas nii maitset, lõhna kui konsistentsi, aga ka tervislikkust, välimust, uudsust ja müügiedu.

Samal teemal: “Krossimees Avo Leok kasvatab Eestis haruldast
angersäga”, ML, 13. okt 2011



KONKURSS

“Eesti parim toiduaine 2013”

- Võitis M.V. Wooli marineeritud angersäga.

- Parim mittealkohoolne jook on Pai kookose-ananassismuuti
ja alkohoolne jook Vana Tallinna Winter Spice.

- Parim toit tervisele on Leiburi Kaerasüda.

- Meedia Lemmiku auhinna pälvis filtreerimata Saku Kuld.

Hõbemärgid

- Valio Eesti AS – Valio Forte Speciale juust.

- Leibur AS – mitmevilja röst.

- Kalev AS – Kalev Désirée cappuccino pralineekompvek
karamelliseeritud mandliga.

- Premia Tallinna Külmhoone AS – eriti rammus 15% koorejäätis
ploomiga.

- Põltsamaa Felix AS – Felixi magusad kõrvitsakuubikud.

- Tallegg AS – jogurti fileešašlõkk.

- Rakvere Lihakombinaat AS – laste grillvorst ploomidega
lambasooles.

- M.V. Wool AS – marineeritud angersäga.

- Põltsamaa Felix AS – Felixi mädarõikakaste.

- Põltsamaa Felix AS – praekapsas porgandiga.

Parima piirkondliku väikeettevõtte auhinnad ehk pronksmärgid

- Taarapõllu Talu OÜ – astelpaju-õunakrõps.

- Kivisaare Veski OÜ – täistera-nisumanna.

- Eesti Traalpüügi Ühistu – Premiumi vürtsikilu.

- Estonian Spirit OÜ – mahe viin Moe 1886.

Allikas: toiduliit