Praeguseks saavutatud kokkuleppele jõuti pärast mitmeid läbirääkimisvoorusid eesistujariigi Iirimaa (põllumajandus-, toidu- ja merendusministri Simon Coveney juhtimisel) ja Euroopa Parlamendi vahel, kelle vahendajana tegutses komisjon. Viimased lahendamist vajavad probleemid olid seotud nelja põhiteemaga: maksimaalse jätkusuutliku saagikuse eesmärk, saagi vette tagasi laskmise keelustamine, piirkonnapõhine haldamine ja laevastiku püügivõimsuse reguleerimine.

Kalandusvolinik Maria Damanaki ütles: „See on ajalooline samm kõigile kalandus- ja vesiviljelussektoris osalejatele. Muudame otsustavalt seda, kuidas me tulevikus kala püüdma hakkame. Praegu sillutame teed kalurite ja kalanduse tuleviku kindlustamiseks.

Selleks taastame kalavarud jätkusuutliku saagikuse tasemest kõrgemal tasemel ja kooskõlastame püügivõimalused teaduslike nõuannete põhjal. Peatame püütud saagi merre tagasi heitmise ja ka igasuguse muu raiskava tegevuse.

Lähtume samadest põhimõtetest ka siis, kui püüame kala teiste riikide vetes. Austame täielikult rahvusvahelist õigust ja täidame võetud kohustused.

Me ei lase kõike enam otsustada Brüsselis. Enam ei tegele me mikrotasandi juhtimisega. Tulevikus haldame kalandust piirkonnapõhiselt, teeme koostööd piirkondlike ametiasutuste ja sidusrühmadega, et leida igale probleemile konkreetne individuaalne lahendus.

Lõpuks muudame oma turupoliitikat, teavitades paremini tarbijaid. Nii saavad meie kalurid kala eest sellist hinda, mida see väärt on.

Ühise kalanduspoliitika reform on võimas hoob majanduskasvu suurendamiseks ja töökohtade loomiseks ajal, mil Euroopa seda kõige rohkem vajab.

Olen väga tänulik nii pr Rodustile kui ka minister Coveneyle nende pühendumuse ja väsimatute jõupingutuste eest selle küsimuse käsitlemisel. Ühtlasi soovin tänada ministrite nõukogu ja Euroopa Parlamenti nende avatud ja tasakaalustatud lähenemisviisi eest kogu läbirääkimiste aja jooksul.

Minu järgmine samm on võtta reformide elluviimisel sama aktiivne hoiak, et tagada nende kaudu edu ettevõtjatele, meie kodanikele ja Euroopa majandusele”.