Maausuliste Viru Koda korraldas eelmisel aastal 28. oktoobril Virumaal Ebavere maastikukaitsealal asuval hiiemäel hingedeaja püha ning teavitas sellest varem avalikkust. Palvuse tarbeks süüdati mäe kaugemas eraldatud osas ajaloolisi tavasid järgides kaks väikest lõket. Sündmusest võtsid osa ka udmurdi ja mari omausuliste esindajad.

Kohalviibinud märkasid eemal puude vahel luuravat punases jopes meest ning kohe pärast kombetalitusest osavõtjate lahkumist jõudis kohale keskkonnainspektor. Järgnevatel päevadel nõudis maausulistelt toimunu kohta selgitusi Väike-Maarja vallavanem ja keskkonnainspektsioon. Koda saatis ametiasutustele märgukirja, milles nentis, et ametiisikute reageeringud Ebavere hiiemäel toimunud palvusele on liialdatud ning on käsitletavad usulise tagakiusamisena.

Maavalla koja vanema Ahto Kaasiku sõnul on juhtunu arusaamatu ning murettekitav. „Kombetalitused on osa meie kultuuripärandist ja põlisusundist. Hiites lõket süüdates oleme alati arvanud, et see on seadusekuulekas tegevus. Nüüd aga on selgunud, et peame edaspidi hakkama oma esivanemate ajalooliste tavade järgimise eest trahvi maksma“, ütles Ahto Kaasik. 

Ebavere hiiemäge on esmakordselt kirjasõnas mainitud Henriku Liivimaa Kroonikas. Tänapäeval on Ebavere mägi üks väheseid heas seisukorras olevaid hiiepaiku. Paraku on Väike-Maarja vallavalitsuse rajatav spordikeskus hiit oluliselt kahjustanud. Mitmed hiiemäe nõlvad on viimase kümnekonna aasta jooksul rikutud ja seal kasvavad kaitsealused taimed hävitatud.

Maastikukaitsealal asuvas hiies on ehitatud teid ja elektriliine ning korraldatud massispordiüritusi. 2011. aastal lükati RMK tellimusel buldooseriga laiali hiiemäe tipp. Koja andmetel ei ole aga seni nende rikkumiste eest kedagi karistatud.

Mida teie arvate, kas hiies võib lõket süüdata või mitte?