“Minu teada praegu latti üle tee enam ei ole, kuid postid ja märgid on endiselt tee ääres, mistõttu tuletorni külastajad sealt enam edasi minna ei julge,” ütles Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam. Just need külastajad vallavalitsuse tähelepanu probleemile pööranud ongi.

Vilsandi tuletorni jalamil seisva energiamaja perenaise Monika Salu sõnul pandi talvel teele tõke, et autod läbi ei pääseks.

“Jalgsi oli inimestel ikka võimalik sealt läbi tulla ja kuna suvel autodega tuletorni juurde enamasti ei sõideta, siis suvel seda tõket seal enam ka ei ole,” väitis ta. Kui küsisin aga tee ääres olevate märkide kohta, millest vallavanem rääkis, soovis Monika Salu kena päeva ja lõpetas kõne.

Keeruline olukord on tekkinud põhjusel, et Vilsandi tuletorni kinnistu asub keset eraomandis olevat Murdlaine kinnistut.

Probleeme on tekitanud ka tasu küsimine. “Tuletorni külastajad kurtsid vallavalitsusele, et neilt küsitakse läbipääsu eest raha. Kui asja uurisime, väideti, et raha küsiti tualettide ja muu sellise kasutamise eest,” kirjeldas segast olukorda vallavanem.