“E-sigarettide reklaamides kasutatakse argumenti, et tegemist on tervisliku tegevusega, mis on eksitav väide, sest nikotiin on närvimürk mistahes manustamisviisi puhul. E-sigareti turundajad väidavad, et tegemist on tervislikuma alternatiiviga sigarettidele, kuid tegelikult ei ole uuringuid, mis seda väidet kinnitaksid ning e-sigarettide kasutamise pikaajaline toime ei ole teada,” seisab pöördumises.

Eesti Tervise Fondi hinnangul tuleb e-sigareti suhtes rakendada kõiki tubakatoodetele seaduses kirjeldatud müügi ja tarbimise piiranguid, mis tähendab muuhulgas müügipiirangut ja tarbimispiirangut alaealistele ning e-sigareti kasutamise keelustamist kohtades, kus ka suitsetamine on keelatud.

Eesti Tervise Fondi ettepanekul tuleb e-sigarettide täitevedelikes sisalduv nikotiin maksustada tubakaaktsiisiga, mis võimaldaks tuua lisaraha pingelisse riigieelarvesse. “Praegu on e-sigarettide täitevedelike äri igasuguse pahede suhtes kehtestatud aktsiisiga koormamata, olles väga kasumlik, ning selle arvelt on võimalik teha suurejoonilisi reklaamikampaaniad uute tarbijate värbamiseks.”
Kuna praegu ei ole Eestis kättesaadavaid andmeid e-sigarettide tarbimise kohta, siis teeb Eesti Tervise Fond ka ettepaneku lisada küsimused e-sigarettide tarbimise kohta nii Tervise Arengu Instituudi kui ka Eesti Konjunktuuriinstituudi läbiviidavatesse uuringutesse.