Tänavu kasvas hästi peaaegu kõik, mis seemnest maha pandud. Selgelt paremini kui mullu. Läinud aasta võidukõrvits kaalus Vasara nunnust tervelt paarkümmend kilo vähem.

Nagu ­olümpiamängude lõppedes peaaegu reeglina kinnitatakse, et “need olid kõigi aegade parimad mängud”, nii võis Palamuse vallavanem Urmas Astel äsjase väljanäituse ja laadagi kohta samamoodi öelda.

Ühtekokku müüdi natuke üle 15 000 pääsme, lisaks oma valla rahvas ja allameetrised, kes tasuta sisse said.

Muide, pääsme ostnute vahel loositud grillkiik jäi esialgu veel omanikuta. Kuna võidunumbriga 008479 pääsme ostnu auhinnale järele ei tulnud, teatas loosimist juhtinud Märt Avandi, et võidunumbri annab teada ka Maaleht. Nüüd on see tehtud.

Seltskond laadal jagunes laias laastus kolmeks. Ühed, kes igapäevaeluks vajalikku otsisid ja ostsid; teised, kes melu ja kultuuriprogrammi nautisid, ja kolmandad, kes need mõlemad ühitasid. Tundus, et neid kolmandaid oli kõige enam.

“Eesmärgiks oli ükskord ometi punsli õli maitsta, eelmisel aastal jäime ilma, otsa oli saanud,” naeris Paidest laadale tulnud Elvi Raudsepp. Seekord läkski unistus täide.

Kas aga masu on viimaks läbi ja rahval raha jälle vabamalt käes?

“Õiget masu pole meie jaoks olnudki, kogu aeg on ostetud,” tõdeb 15 aastat laatadel istikuid pakkunud Pruuli Puukooli pidav Riho Pruuli.

Puidust igasugu vigureid meisterdav Taavi Pirk Pala vallast möönab, et kuigi neil endil läheb laatadel endistviisi hästi, siis üldpildi järgi ostetakse praegu kaupa natuke vähem. Peljatakse kulutusi.

“Emotsioonioste on vähem kui nelja-viie aasta eest,” selgitas ta.