„Aleksander Petuhhov tõi 31 avaldust, Vadim Ivanov 20 ja Aleksei Zautin 15 avaldust,“ seletab vallasekretär Daisy Utsar.

„Enamus nendest on Narva elanikud ja mõned inimesed on nendest tagaotsitavad ja neil ei ole mingit seost Alajõe vallaga. Osa nendest elavad ja töötavad Narvas.

31 inimest ei saa füüsiliselt mahtuda väikesesse Aleksander Petuhhovi majasse, mis praktiliselt on suvila.

Viimasel päeval kui valijate nimekirjad lukku löödi ehk 20. septembril andis volikogu liige Vadim Ivanov vallasekretärile veel kuus avaldust.

„Olgu sisse kirjutatud! Nad isegi ei varjanud, et tahavad seda iga hinnaga teha,“ jutustab vallasekretär.

Lõviosa surnud hingedest, ehk 42 inimest,  püüti kirjutada sisse Vasknarvasse. Kui see oleks õnnestunud, oleks Narva jõe äärse tillukese kaluriküla elanike arv tervelt poole võrra kasvanud.

„Paljud avaldused olid täidetud ühe ja sama käekirjaga, tehtud oli palju parandusi ja allkirjad on sarnased,“ tunnistab vallasekretär. „On niisugune tunne et mõned on võltsitud.“

Vallasekretär lükkas 47-se inimese taotluse tagasi ja saatis materjalid politseiametile. 

Taktikaline käik

„See oli taktikaline käik," seletab seni Narvas elanud, kuid nüüd Alajõe volikogusse kandideeriv Petuhhov, kes proovis oma tillukesse suvilasse kirjutada sisse tervelt 31 hinge.

„Asi oli selles et 28. augustist kuni 18. septembri hommikuni oli Alajõe valda saabunud 20 uute inimeste registreerimise avaldust,“ seletab saadikukandidaat.

„Me ei teadnud mitu inimest tahetakse nende 20 avaldusega valda sisse kirjutada: 40, 100 või 1000.
Me kartsime, et kordub sama mis eelmistel valimistel. Siis me andsime taktikalise ennetava löögi. Me tegime seda selleks et nemad seda teha ei saaks.“

Petuhhov ja tema mõttekaaslaste rivaaliks on kalakuninga Paul Kärbergi valimisliit „Kohalik rahvas.“
Petuhhovi 31-st surnud hingest kirjutati tema suvilasse sisse vaid kaks: saadikukandidaadi naine ja üks tema sõpradest.

Väidetavalt toimub ka häälte ostmine

Alajõel käib valimiste eel mitte üksnes „surnud hingede sõda,“ vaid väidetavalt ka häälte ostmine.
„Algul viis autobuss inimesed valima, siis sõitis kaupluse juurde,“ kirjeldab pealtnägija nädala algul Alajõel toimunut. „Igaüks maksis 50 euroga, müüjal polnud nii palju raha tagasi anda. Kuidas võib nii olla, kui inimestel muud raha ei ole.“

„Vallavalitsuse istungil oli neist 50 eurostest juttu,“ kinnitab vallasekretär Daisy Utsar. „Aga niikaua kui inimestel ei ole julgust sellest rääkida, niikaua see jutuks jääb.“

„Olukord on läinud ebamõistlikult pingeliseks,“ tunnistab vallasekretär. 

„Võitlus on erakordselt äge,“ nõustub 31-e surnud hinge sisse möllida üritanud saadikukandidaat Petuhhov.

Alajõe vallas on sel sügisel 567 valijat. Aasta algusest 20 septembrini oli sisse kirjutatud 52 valimisealist inimest.