“Sellise hoone restaureerimistööd on suures osas konserveerimine,” selgitas muinsuskaitseameti Hiiumaa osakonna vaneminspektor Dan Lukas, kes praegust olukorda ja tulevasi töid tutvustas.

Lukas selgitas, et ka praeguses olukorras loss ju säilib, sest katus on peal, aknad-uksed ees ja elu käib. Samas tõdes ta, et tegelikult tuleb mõelda ka neile, kes siin majas töötavad, see tähendab Hiiumaa ametikooli ja Suuremõisa põhikooli pere töötingimustele.

Hoones on säilinud laemaalinguid, seintel kümme tapeedikihti ja maja ajalugu saab kerida mitusada aastat tagasi, sest loss on ümberehitustest jäänud suhteliselt puutumata.

Lukas rääkis, et uue projektiga on saavutatud kompromiss, et maja saab parema valgustuse, vee- ja ventilatsioonisüsteemi, aga töid tehakse väga säästlikul moel.

Suuremõisa mõisa peahoone ehk lossi restaureerimisprojekt sai 999 000 eurot toetust Euroopa majanduspiirkonna 2009–2014 programmist “Mõisakoolide säilitamine läbi kasutamise”. Toetus moodustab 85 protsenti tööde maksumusest, haridus- ja teadusministeeriumi panus oli 169 000 ja Pühalepa valla toetus 7500 eurot. Ettevalmistamisel on riigihange ehitaja leidmiseks, tööd peaksid algama juunis 2014 ja valmima juunis 2015.

Restaureerimisprojekti riigihanke võitis OÜ DagoPen ja selle maksumus oli 47 600 eurot.