Saaremaa Kuusnõmme külas asuv Ilaste tuulik pärineb 1891. aastast ja on töötanud ligi 100 aastat: jahu ja püüli jahvatamine kestis 1970. aastate keskpaigani ning viimane mölder Ilaste Sander töötas tuulikus veel 1980-ndate alguses. Muinsuskaitse all olev Ilaste tuulik asub Vilsandi Rahvuspargis ning ühtlasi turistidele atraktiivses paigas, kuna just seda marsruuti mööda liigutakse Vilsandi saarele viivale RMK matkarajale. Paarisaja meetri kaugusel tuulikust asub legendaarse Eesti rahvakirjaniku Aadu Hindi kodutalu.

Ilaste tuuliku taastamine sai võimalikuks Altia Eesti AS-i ja Saarte Turismiarenduskeskuse koostööprojekti tulemusena.

Altia Eesti AS juhatuse liikme Kristel Metsa sõnul valiti Ilaste tuulik välja mitmekümne kandidaadi seast, mis olid Saaremaa elanike poolt Altiale taotlustena esitatud. „Langetasime oma valiku peale põhjalikku tutvumist kõigi esitatud taotlustega. Ilaste tuulik sai valitud suures osas tänu sellele, et haldajatel oli veski osas kindel visioon ning kogukonna huvi tuuliku haldamiseks ja hooldamiseks on suur. Tuulik on oluline osa Saaremaa ajaloost ning meil on eriti hea meel selle üle, et veski sisemuses avati väljapanekud Eesti rahvakirjaniku Aadu Hindi tegevusest ja loomingust ning kahe läheduses asuva küla – Kulli ja Kuusnõmme – perede ajaloost ning praegusest elust,“ ütles Mets ning lisas, et uues kuues tuulikust saab oluline Saaremaa turismimagnet.

2013. aastal alguse saanud pukktuulikute restaureerimisele suunatud projekti eesmärgiks on Saaremaa sümboliks kujunenud ehitiste ja veskimeistrite ameti säilitamine. Kahe aasta jooksul on Altia teinud korda juba kolm ajaloolist Saaremaa tuulikut. Eelmisel aastal rahastas Altia Pihtla valla Ennu küla tuuliku taastamist täies ulatuses ning Leedri küla tuuliku taastamist. Leedri küla tuuliku taastamine lõppes mullu jaanipäevaks. Renoveeritud Ennu tuuliku pidulik avamine toimus mullu 16. oktoobril, tuulikusse rajati linnuvaatlustorn, kus ornitoloogidel on võimalik ka ööbida.