20.03.2015, 16:22
Igati väärtuslik kookospähkel
Kookospähkel on tänapäeval Eestis küllalt levinud troopiline puuvili ning kindlasti on meist enamik seda ka maitsnud või kookospiima toiduvalmistamisel kasutanud.
FOTO:
Kookospähkel pole botaanilises mõttes aga üldse pähkel, vaid luuvili, mis koosneb mitmest kihist. Kõige pealmine on rohekas, nahkjas ja veekindel 5–15 cm paksune väliskest (perikarp), mis kohe pärast koristamist eemaldatakse. Sellele järgneb 4–6 cm paksune tugev kuiva käsna taoline kiudkest ehk mesokarp. Seejärel 0,5 cm paksune väga kõva luukest ehk endokarp. Selle kolmnurga tömbis tipuosas on kolm iseloomulikku süvendit ehk iduauku, millest kaks on tavaliselt kinni kasvanud ja ainult üks kaetud õhukese väliskestaga, kustkaudu idu seemnest väljub.
Oled juba tellija?