Agroforum: stress viib toidu raiskamiseni
Eesti Maaülikoolis toimuval konverentsil Agroforum Mare Balticum astus täna ettekandega üles Raivo Vokk Tallinna Tehnikaülikooli Toiduaineteinstituudist, tuues välja stressi negatiivse mõju toidu omistamisele.
Viimase 100 aasta kontekstis on toitumise trendideks Vokki sõnul vähem söömine, väiksema kiudainetesisaldusega, loomse päritoluga ning töödeldud toidupoolise eelistamine. Selle kõrval kulutavad inimesed aina vähem aega toiduvalmistamisele ja eelistavad sageli kiirtoitu, mis sobib hoogsa elustiiliga. Niisuguse eelistusega väheneb paraku ka inimeste kontroll toidu üle, mida nad söövad.
Raivo Vokki sõnul mängib ka stress toitumise juures väga tähtsat rolli. Inimesed, kes soovivad toidust maksimaalselt kätte saada peaksid sööma rahulikult ja vältima kiirustamist. Stressis isikud kipuvad sellele aga vähe tähelepanu pöörama.
Mõõduka tempoga söömisel paraneb seedimine ja toitainete imendumine ning kehal on uuest kütusest rohkem kasu. Vastasel juhul läheb osa toidus peituvast potentsiaalist raisku, mis omakorda tähendab söögi valmistamiseks kasutatud loodusressursside ebaefektiivset rakendamist. Seega saab iga inimene oma igapäevaste toitumisharjumustega mõjutada toidu- ja energiatootmise jätkusuutlikkust.
Konverentsi Agroforum Mare Balticum korraldavad Eesti Maaülikool, Põllumajandusministeerium, Eesti Põllumajandus-kaubanduskoda, Läänemeremaade nõukogu ja Maaelu Edendamise SA koostöös Peterburi Põllumajandusülikooliga.