Praktiliste koolituste programmiga on muuseum kasvanud laiemaks oma esialgselt territooriumilt, ulatudes nüüd kõikjale üle Eesti. Kursused põhinevad konkreetsetel objektidel, kus osavõtjad õpivad töö käigus, aidates sellega kaasa maa-arhitektuuri säilitamisele ja hooldamisele riigi eri paigus. Koolitusprogrammi algusest saadik on muuseum läbi viinud üle 80 praktilise töötoa, millest on osa võtnud rohkem kui 1700 osalejat.

„Algupärastes hoonetes elavad inimesed, kelle majad ei ole muinsuskaitse all, on kõikjal Euroopas tihti üksi jäetud. Seetõttu oli žüriil hea meel tunnustada muuseumi algatust tulla appi maamajade omanikele Eestis ja pakkuda neile praktilisi koolitusi, olles seega eeskujuks tervele Euroopale. See algatus ei aita mitte üksnes säilitada traditsioonilisi töövõtteid ja au sees hoida vanu ehitusmaterjale, vaid ühendab need kaasaegse tehnoloogiaga, tänu millele saab maju kohandada 21. sajandi nõuetele vastavaks. Tõsiasi, et aastate vältel on nii palju majaomanikke kursustel osalenud, annab tunnistust programmi edukusest,“ kommenteeris otsust konkursi žürii.

28 laureaati valiti välja 29 riigist pärit 263 kandidaadi seast. Euroopa kultuuripärandi auhinnatseremoonia toimub 11. juunil Oslo Raekojas, auhinnad annavad üle Oslo linnapea Fabian Stang, Euroopa Komisjoni haridus-, kultuuri- ja spordivolinik Tibor Navracsics ning tunnustatud ooperilaulja ja Europa Nostra president Plácido Domingo.

Laureaatidest seitse saavad peaauhinna koos 10 000 euro suuruse rahalise preemiaga. Välja antakse ka publikulemmiku auhind, mille tulemus selgub Europa Nostra korraldatud internetihääletuse põhjal.

Kristlikud paadid vabaõhumuuseumis