Maalehe koduveinikonkursi 17 finalisti on selgunud
Kõige suurema veinide alagrupi moodustasid veinid, mille põhiliseks komponendiks oli õun. Neid saadeti konkursile koguni 39. Peaaegu võrdselt, 26-28 veini, oli nii sõstrate-tikrite, marjade ja luuviljaliste ning pihlakate-arooniate alagrupis. Sama palju veine oli ka selles grupis, kuhu kuulusid rabarberi ja veidi ebatavalisemast toorainest valmistatud veinid. Huvitavamad neist olid näiteks veinid, mille koostises oli aaloed, kressi, nurmenukku või tšillit.
Hindamiseks oli toodud ka 9 siidrit ja vahuveini.
Kokku saatis konkursile oma veine 58 veinimeistrit ja paljud neist on nii konkursil kui finaalis olnud juba aastaid. Samas oli ka rõõmustavalt palju uustulnukaid, kelle veinid kõrgeid punkte said. Peaaegu kõik maakonnadki olid oma veinitegijatega esindatud, seekord ei olnud ühtki veini saadetud üksnes Hiiumaalt ja Ida-Virumaalt.
Üks veinimeister, Katrin Ratt, jõudis seekord finaali 3 veiniga, kaks veinimeistrit, Ivar Porn ja Raili Hein kahe veiniga.
Kokkuvõtlikult võib öelda, et tänavu pääsesid finaali vaid need veinid, mis said žüriilt üle nelja punkti, vaid siidrite ja vahuveinide klassi parim jäi õige pisut alla nelja. Hinne 4 aga tähendas lahtiseletatult „väga hea“, 4,5 aga juba „väljapaistev“.
Maalehe ja Veinivilla korraldatud koduveinikonkursi finaal toimub 6. juunil Haapsalu kuursaalis. Veine hindab seal nii professionaalidest žürii kui ka rahvažürii.
Maalehe koduveinikonkursi finalistid:
Poolkuiv õunasiider, 2014, Karmo Haas, Pärnumaa
Räpina Õunavein 2014, poolkuiv, Räpina Loomemaja
Magus Unistus, dessert mustsõstravein, 2012, Tarmo Nurmik, Tallinn
Mustsõstra-vaarika vein, poolkuiv, 2012, Katrin Ratt, Tallinn
Tikker 2014, poolkuiv, Katrin Ratt, Tallinn
Kirsivein 2014, poolkuiv, Katrin Ratt, Tallinn
Cuculus, dessert pihlakavein, 2013, Kalle Kägu Harjumaa, Vasalemma
Saku Siiber, poolkuiv rabarberivein, 2014, Tarmo Suss, Tallinn
Tujutekitaja, poolkuiv õuna-aroonia vein, Meelis Kask Tartumaa
Õuna-aroonia vein, 2014, poolkuiv, Aare Rooväli, Harjumaa
Talvenauding, kuiv õunavein, 2013, Ivar Porn Harjumaa
Ploomivein, dessertvein, 2013 Ivar Porn Harjumaa
Karusmari, dessertvein valgetest tikritest, 2014, Ene Priimets Haapsalu
Riska Winery, poolkuiv aroonia-kirsivein, 2014, Liina Lemsalu
Valgeranna sume öö, mustsõstra-pihlaka dessertvein, 2014, Artur Karask Pärnumaa
Pihlakas, dessertvein, 2013, Raili Hein Tallinn
Aroonia, poolkuiv, 2013 Raili Hein Tallinn