Saaremaa Veski trahtris hakatakse pakkuma Pihtla õlut
Juba mõnda aega tagasi reklaamis Veski trahter välja, et hakkab õige pea pakkuma Eesti vanima väikepruulikoja, Pihtla õlleköögi, esimesi käsitööõllesid.
Pihtla õlleköök on Saaremaal juba veerand sajandit valmistanud esiisadelt päritud aastasadade vanuse retsepti järgi ehtsat taluõlut. Pastöriseerimata ja filtreerimata. Pehme, linnaselise, kadakase ja arhailise maitsega. Kui seni pakuti Pihtla taluõlut, mida turistid tulevad Saaremaale küsima ka kaugematest maadest, siis nüüd on käima läinud ka tõsine käsitööõllede katsetamine, millest esimesi saab Veski trahteris ehk juuni alguses ka proovida, kirjutab Meie Maa.
Õllemeister Arvet Väli sõnul erineb käsitööõlle tehnoloogia suuresti taluõlle valmistamise viisist. “Ostsime endale käsitööõllede katsetamiseks Saksamaalt 50l Braumasteri õllekatla,“ rääkis mees. Tegu on spetsiaalse katlaga, mis jälgib ise eelhäälestatud režiimi, sealjuures vajalikke temperatuure ja ajavahemikke, mida tuleb hoida. Katel annab ise signaaliga märku, kui mingi operatsioon sooritatud on. See annab õllemeistrile märku järgmiste tegevuste tarvis. Katel soetati juba möödunud aastal. Tänaseks on analüüsid tehtud kahele õllele. Järgmine samm on need lisada alkoholi registrisse. Olemas on juba ka 0,3 l pudelid, puudu on hetkel vaid etiketid.
“Üks on ingveriõlu ja teine punane õlu. Mõlemad ale-tüüpi,” tõdes Väli.