EL-is kehtib toidukaupade märgistamisele nõue tõsta koostisainetest esile 14 toiduainet, mille suhtes esineb sagedamini ülitundlikkusreaktsiooni. Toidutoodetes allergeenide sisalduse määramiseks on aga tarvis vastavaid teste, mille väljatöötamiseks on jõud ühendanud Tartu ülikooli, Tartu ülikooli kliinikumi, Eesti toiduainetööstuse liidu, Icosagen Cell Factory OÜ ja NAXO OÜ teadlased.

Lisaks allergeenide määramiseks mõeldud biotehnoloogiliste meetodite väljatöötamisele uuritakse projekti „Allergofood“ raames ka Eesti lastel esinevat toiduallergiat. Allergoloogidele ja teadlastele üllatusena esineb meie laste seas arvatust enam allergiat kartuli ja porgandi, aga ka kala vastu. Projekti juures oma doktoritööd tegeva TÜ tehnika ja tehnoloogia eriala doktorandi Berit Pilden-Sarve sõnul esineb allergiat pagaritoodetes sisalduva teraviljavalgu vastu Eesti laste seas aga üsna vähe, kuna oleme üles kasvanud musta leivaga ja talume teraviljavalke paremini.

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid