Entsefaliit toob põrguliku peavalu

Entsefaliit ehk ajupõletik saabub justkui gripp, pea- ja lihasvalude ning kõrge palavikuga umbes nädal pärast puugihammustust. Lisaks võivad esineda tasakaalu- ja nägemishäired koos lihaste halvatusega.

Ajupõletikku tekitab viirus, mida puuk eritab inimese verre süljega siis, kui oma saesarnased tundlad meie nahka lööb. Entsefaliit on haigus, mis ei saa märkamatuks jääda. Kui teil pea lihtsalt natuke tuikab ja valu paari päevaga mööda läheb, pole tavaliselt tegu puukentsefaliidiga. Puugi poolt põhjustatud piinarikas peavalu kestab 2–3 nädalat.

Lastel on sagedasem meningiit ehk ajukelme põletik. Väikelapsed põevad seda haigust harvem, haigestumus tõuseb eelkoolieas ja koolilastel.

Puukentsefaliidi vastu spetsiaalset ravimit pole, ravida saab ainult haigusega kaasnevaid haigusnähte. Enamik haigetest vajab ägeda kulu tõttu haiglaravi. Paranemine võtab aega kuid, taastusravi vajadusel kulub aega tunduvalt rohkem.

Ainus hea asi on see, et selle tõsise haiguse läbipõdemisel tekib eluaegne immuunsus ning vaktsineerimisele enam raha kulutama ei pea.

Punane laik nahal head ei tähenda

Teine haigus, mida puugid levitavad, on borrelioos. Borrelioosi tekitab parasiit, kes satub inimese nahale koos puugi väljaheitega. Tavaliselt tekib puugihammustuse kohale roosakas punetava servaga laik, mis on natuke hell ning võib kergelt sügeleda.

Borrelioos võib kulgeda ka ilma punetava nahalaiguta. Tekitaja läheb kohe lihastesse, liigestesse ja närvikiududesse. Haigetel tekivad lihas- ja liigesvalud, vahel ühe kehapoole nõrkus.

Borrelioosi jaoks on ravi antibiootikumide näol olemas, peab vaid kannatust varuma. Tõsine tabletikuur kestab 3–4 nädalat. Närvivormi ravitakse haiglas ja süstidega. Immuunsust haiguse läbipõdemisel ei teki.