Ka Kristina Täht tõdeb, et sel aastal ostetakse vähem talukaupa. „Poole vähem on tellimusi, kui möödunud suvel,“ sõnab Täht. „Turul on ka ostmine vähenenud. Seletust ei oska anda. Teadlikkus puhtast toidust ja selle kasulikkusest peaks ju olema tõusnud, majanduslik seis pole samuti halvenenud. Põhjus võib olla see, et sel suvel on ilm väga halb, ja inimesed on rohkem välismaal,“ lisab ta.

Kristina Täht ütleb, et umbes pooled tellijatest on püsikliendid ning ülejäänud aegajalt soovijad. „Meie põhilised kunded on lastega pered,“ toob Täht välja.

Kopra Karjamõisast kaupa Tallinnasse kohale toimetav Raivo nendib samuti, et tellimused on kõvasti vähenenud. „Nagu talve varud otsa said, siis jäi tellimine kuidagi väga väheseks,“ ütleb Raivo. „See nädal sain nüüd jälle auto täis. Aga oli ka palju uusi asju. Tomatid ja paprikad said nüüd just valmis,“ lisab ta.

Raivo sõnul viiakse igal neljapäeval Kopra Karjamõisast kaupa lisaks MTÜ-de ladudele ka umbes kümnesse Tallinna restorani ja eraklientidele. Esmaspäeviti on kaubapäev Tartus. Raivo sõnul on seal olukord veelgi hullem kui Tallinnas. „Tartus üldse enam ei ostate, kaks klienti vist on alles,“ räägib ta.

Head seletust ei oska ka Raivo sellisele langusele pakkuda: „Ei tea, võib-olla on siis marketites tõesti nii palju odavam.“

Talupidajad pakuvad oma toodangut linnainimestele erinevaid kanaleid pidi. Loomulikult müüakse kaupa turul, kuid saaduseid viiakse ka restoranidesse ning toimetatakse otse eraklientidele. Lisaks on talukaupa võimalik müüa n-ö kaubapunkti vahendusel.

Tallinnas tegutseb mitu ühendust, mille kaudu talunikud oma kaupa turustada saavad. Üheks sääraseks on MTÜ Maa Jõud, mis peab e-poodi Maakaup.ee. MTÜ eesmärgiks on muuta väiketalunike kasvatatud toidukaup linnaelanikele võimalikult kergesti kättesaadavaks, ühest kohast korraga. Inimestel on nädala esimesel poolel e-poes võimalik edastada oma tellimus ning neljapäeval toovad talunikud täpselt tellitud koguse Maakauba lattu kohale. Inimesed saavad kaubale sinna ise järele minna või selle koju tellida.