II kategooria kaitsealustest taimedest kasvab Raadil niidu-kuremõõk ning III kaitsekategooria taimeliikidest balti sõrmkäpp, kahkjaspunane sõrmkäpp, laialehine neiuvaip, soo-neiuvaip, siberi võhumõõk, suur käopõll, rohekas käokeel, värvi-paskhein ja ahtalehine ängelhein. Liikide peamisteks ohuteguriteks on niitude võsastumine, tallamine ning ehitustegevus.

Kaitseala eesmärk on taastada ja säilitada kas sealsed poollooduslikud elupaigatüübid - pärisaruniidud ja soovikuniidud.

Looduskaitseala jääb osaliselt Tartu linna territooriumile ja selle vahetus läheduses asub ka Eesti Rahva Muuseum. Kaitse-eeskirjaga jäetakse võimalus ala paremaks tutvustamiseks paigaldada infotahvlid ja tähised ning rajada matkarada või laudtee.

Inimestel on lubatud viibida ja korjata metsasaadusi kogu kaitsealal. Majandustegevus, loodusvarade kasutamine ja uute ehitiste püstitamine on kaitsealal keelatud.

Kaitseala kogupindala on 86 ha ja see asub Tartu vallas Tila külas ja Luunja vallas Rõõmu külas ning Tartu linnas. Kaitseala moodustamist alustati 2009. aastal.