Pagulasvoogu kasutavad hirmu õhutamiseks ära rahvuspopulistid, kes üldjuhul on meelestatud euroopaliku, liberaalse ja salliva maailmavaate, aga ka Euroopa Liidu, USA ja NATO vastaselt. Seega on Vene propaganda neile paradoksaalselt sobiv infoallikas ja “liitlane” seisab kapo aastaraamatus.

Rossija propagandaretk

Aastaraamatus leidub mitmeid konkreetseid näiteid, kuidas pagulasvastaseid meeleolusid Eestis on just Vene propaganda oma eesmärkide täitmiseks rakendanud. Nii sisenes mullu 13. oktoobril Eestisse Venemaa telekanali Rossija uudistesaate Vesti võttegrupp, kuhu kuulusid korrespondent Nikolai Vassiljev, kaameramees Sergei Ištšenko ja autojuht Aleksandr Fjodorov. Kõigil neil olid turistiviisad, kahel mehel Soome, aga Ištšenkol Leedu väljastatud. Nad sõitsid Vao pagulaskeskusse, kus otsisid intervjuusid Süüriast pärit varjupaigataotlejatega, said aga nõusse pakistanlase, kes end kaamerale varjates rääkis, et Eestis pagulasi ei sallita.

Võttegrupp oli kapo andmeil huvitatud üksnes süürlastest, saamaks neilt kinnitust, et Venemaa sõjaline sekkumine Süürias on põhjendatud. 14. oktoobril filmis Rossija võttegrupp Tallinnas pagulasvastast meeleavaldust “Mehitatud piirivalve taastamine EV piiridel”. Eelkõige intervjueerisid Vene propagandakanali esindajad seal endist välisministrit Kristiina Ojulandi.

Lahkumisel Eestist peeti nad viisataotlustes valeandmete esitamise tõttu kinni, lubati aga pärast viisade tühistamist minna Venemaale.

Sputniku raskused Eestis

Vene riikliku meediakompanii Rossija Segodnja portaali Sputnik avamist Eestis lükati kapo aastaraamatu andmeil korduvalt edasi, sest neil olid raskused piisava eesti keele oskusega ajakirjanike leidmisel ja paljud potentsiaalsed kandidaadid ei soovinud osaleda naaberriigi propagandas. Eestikeelse veebilehe avamisest teatati 24. veebruaril.

Kapo toob ära kohaliku Sputniku juhid nimeliselt: kanali tegevust Balti riikides kureerib Rossija Segodnja töötaja Andrei Blagodõrenko, Eesti esindust aga kureerivad Moskvast Marina Perekrestova ja Liana Minasjan. Eelmise aasta juulis võeti tööle Rossija Segodnja Eesti esinduse juht Jelena Tšerõševa. Septembris avas esindus konto Tallinna Äripangas, mille aga Eesti võimud arestisid, sest Rossija Segodnja peadirektorile Dmitri Kisseljovile ja temaga seotud ettevõtetele on kehtestatud Euroopa Liidu poolt sanktsioonid.
Jelena Tšerõševa