Ühe ja sama sõidukorra jooksul sooritab täiuslik külvik vähemalt viis toimingut:

  • eelharimisseade kobestab maa;
  • pakker ja tihendusrull tihendavad seemnealuse maa;
  • külvab seemned põllupinda ühtlase sügavuse ja vahega;
  • surub seemnevao kinni;
  • katab põllupinna järeläkke abil õhulise mullaga.

Vaid sellise kompleksse töö puhul saab taim tärkamiseks ja kasvuks piisavalt soojust ning niiskust.

Viis kasulikku lahendust, mis tagavad külvikvaliteedi

Mida täpsemalt on tootja läbi mõelnud külviku iga töölõigu, seda lihtsam on põllumehe elu ja seda parem tuleb saak. Üksikasju, millest selle seadme töö oleneb, on üsna palju.

1. Ainulaadne eeltihendusrull
Koos Lemkeni Compact-Solitairi külvikuga saate kasutada eeltihendusrulli. See seade tihendab maapinna kogu külviku laiuselt ja samas eraldi veel iga seemnerea alt. Nii säilib külvatud seemnete all oleva pinnase niiskusevaru. Ühtlasi surub eeltihendusrull kõik kivid maasse, tänu millele on põld saagi koristamise ajal kivivaba.

2. Säästlik ja töökindel seemnejaotur
Kõigil Lemkeni külvikutel (v.a Saphir) on punkriväline jaotur: seemned juhitakse õhuvoolu abil piisavalt suure läbimõõduga (Ø 63 mm) voolikute kaudu võrdselt kõigisse seemenditesse. Sellisel lahendusel on kaks eelist. Külvikut saab jaoturite kaupa välja lülitada, mis väldib ülekülvi ja säästab seega seemet. Kuna seeme liigub jaoturisse jämeda vooliku kaudu, on süsteemi ummistumise risk väiksem ja külvikvaliteet parem.

3. Optimaalse ehitusega sööterullikud
Lemkeni külvikul Saphir saate kasutada eri mõõtmetega seemnete tarbeks kolme erinevat sööterullikut. Külvikutel Solitair 9 ja 12 ning Compact-Solitair on kaks kuni kaheksa väljakülviseadet (see arv oleneb külviku töölaiusest). Igas säärases väljakülviseadmes paikneb kuus sööterullikut. Keskel asub kõige väiksemate sälkudega rullik, mis on mõeldud peenseemnele. Ülejäänud rullikud sobivad muude seemnete külviks. Tänu rullikusälkude optimaalsele paigutusele on seemnete pikivahe vaos võrdne ja jätab taimele kasvuks piisavalt ruumi, tagades parema saagi.

4. Seemendiüksus, mis reguleerib sügavust ja tihendab vagu
Külvikutel Solitair 9 ja 12 ning Saphir on kahekettalised seemendid, mille parallelogramm-mehhanism kopeerib ideaalselt maapinda. Seemneketaste taga liikuv tihendusratas reguleerib väga täpselt seemne külvisügavust maapinna suhtes ja tihendab külvise pealtpoolt.

Ka Lemkeni külvik Compact-Solitair töötab samal parallelogrammi põhimõttel, kuid selle seadme konstruktsioon on veidi teistsugune. Nimelt kinnitatakse seemendiketas veotala külge kummipuksidega ja tihendusratas painduvast metallist kronsteiniga. Selline lahendus võimaldab nii seemendikettal kui ka sügavust reguleerival tihendusrattal liikuda pisut ka külgsuunas.

5. Mugavalt muudetav surve
Võimalus maapinnale mõjuvat külviku survet kiiresti reguleerida on väga oluline, sest Eestis vaheldub ilm sageli ja samuti erineb põldude mullastik. Lähtudes konkreetsel põllul just külvipäeval valitsevast olukorrast, saab juht Lemkeni külviku survet reguleerida juhtpuldiga, väljumata traktorikabiinist. Compact-Solitairil on võimalik sättida pinnasele avaldatavat survet rataspakkeri, eeltihendusrulli ja seemendite puhul eraldi.

Milline külvik on parim?
Mudelit valides tuleb põllumehel loomulikult arvestada nii oma vajaduste kui ka võimalustega. Seega ei ole külvikut, mis sobiks kõigile. Samas näitab iga tänapäevase külviku headust tema komplekssus: mida mitmekülgsemaid võimalusi seade pakub, seda ladusam ja mõnusam on Teie tööpäev.

Jaga
Kommentaarid