/.../

Erinevalt mandrist, kus kõikvõimalikud lisategurid võimaldavad probleemide tulemuslikumat lahendamist, on saartel olukord siiski sootuks keerulisem, mistõttu taandub kriitiliste olukordade lahendamine paljuski just leviala olemasolule, selle kvaliteedile.

Aegna on umbes 85% ulatuses kaetud metsaga, mistõttu tuleoht on avatud turismiga kaitsealal eriti kõrge. Millega väiksemgi viivitus tuleohu avastamisel ja selle likvideerimisel võib päädida, on siinkohal parem välja ütlemata jätta. Rääkimata esmaabist.

Tihtilugu kipub aga nõnda olema, et seni kuni pole probleemi, ehk siis otsesõnu, piisavalt ohvreid, jääb ka lahenduse leidmine vinduma. Võimalik, et kujunenud olukorrale on kaudselt “kaasa aidanud” ka saarel aastaringset järelvalvet toimetavad püsielanikud, kellele suveti nii saare kogukonna liikmed kui ka vabatahtlik reservpäästerühm toeks. Samas on piisavalt, lausa lõputult näiteid, kus ühe või teise juhtumi lahendamises sai määravaks just kiire reageerimine.

Saarlased on omapoolse pöördumise Teliale teinud ning nüüd peetakse läbirääkimisi leviala parandamiseks Tallinna kesklinna valitsuse tasandil. Kas Aegnale paigaldatakse sidemast või leitakse lahendus Viimsi poolsaarel asuva masti seadistamise teel, on veel lahtine."