Eestist osalesid konverentsil maaeluministeeriumi asekantsler Marko Gorban, ELARDi president Kristiina Tammets ning Ave Bremse ja Krista Kõiv, maamajanduse infokeskusest.

Kui esimese päeva õhtul toimus väljasõit Corki ülikooli külastama fotonäitust „Pagulased ja migrandid Euroopa Liidus“, siis selgus, et sealt vaatavad vastu kodumaised vaated — Eestisse saabunud pagulased tegutsemas Väike-Maarjas ja Tallinnas.

Näitusel korraldaja on Euroopa maaelu arengu võrgustik (European Network for Rural Development) ning seal olid väjas LEADER programmi abil tehtud projektid pagulaste kaasamiseks kaheksast riigist.

Eesti projekti taga on LEADER tegevusgrupp PAIK, kes palus pilte tegema fotograaf Kristina Litvjaki.
Näitusel on erinevate maade pagulased ning kajastatakse nende elu ja tegemisi.

„Neid pilte ei olnud väga kerge teha,“ meenutas Litvjak. „Pildistada tohtis ainult neid, kes andsid selleks nõusoleku ja enamik oli kategooriliselt vastu. Inimesed tundsid end silmnähtavalt ebakindlalt ega olnud kuigi hästi sisse elanud. Ainult mõned oli nõus pildile jääma.“

Pildid on tehtud kahel erineval üritusel Lääne-Virumaal ja Tallinnas.

Ave Bremse maaelu infokeskusest ütles, et praegu tegeletakse sellega, et näitus edaspidi ka Eestisse tuua. Esialgne kokkulepe selleks on olemas, kui kiiresti või millal aga näitus siia jõuab, on veel vara öelda.

Suurem valik Kristina Litvjaki fotosid Eesti pagulaste elust: