„Kellel raha rohkem, ostab kindlasti krõpsu ja karastusjooki. Kelle taskuraha on kesisem, see peab piirduma nätsu ja pulgakommiga,“ räägib juba 20 aastat Ala poe juhatajana töötav Varje Saarmäe, „ kahjuks kuuluvad ka energiajoogid laste ostude hulka.”

Taskuraha eest toidukraami eriti ei osteta, aga on ka neid, kes käivad poenimekirjadega näiteks vanavanemate varusid täiendamas. Vanemate laste ostude hulka kuuluvad tihtipeale ka puuviljad.

Seda muret, et lapsed üritaksid alkoholi osta või lasta külameestel seda teha, maapoodides pole. Kuna kogukond on nii väike, siis lihtsalt ei julgeta proovida. Riidaja kaupluse juhataja Asti Seer tunnistab, et alaea- lised on maal tublid. „Eks ma olen nii kuri, et neil ei tule mõttessegi keelatut osta,“ ütleb Seer naljaga pooleks. Tema sõnul saadakse kohe aru, kui mõni traditsiooniline klient ostab midagi väga ebatavalist ja sellist, mis võiks alaealistele meelepärane olla.

„Meie kohalike laste kiituseks pean ütlema, et nemad küll alkoholi ja suitsu ei ürita osta. Võib-olla on põhjus väikese koha tuntuses, aga tahaks ikka parimat uskuda. Sama kiitvalt ei saa ma rääkida Ala kooli õpilaskodu lastest, kes siiski üritavad “külaonude” abiga sigarette kätte saada,“ räägib Saarmäe, et vahel võib see neil ka õnnestuda.