“Praegu on varemed avatud, ligipääs kõigile 24 tundi ööpäevas,” rääkis Padise kloostri projektijuht Heli Nurger Harju Elule. Nüüd üritatakse olukorda muuta, sest tegemist on Euroopa mastaabis vaatamisväärsusega.

AS Restor koostas kloostri restaureerimiskava juba aastatel 2010-2012. Selle elluviimist võimaldab nüüd EASi mullusuvine otsus eraldada 1,46 miljonit eurot projektile “Padise kloostrikompleksi arendamine interaktiivseks külastuskeskusesks”.

“Tööd lähevad lahti järk-järgult. 2017. aastal suure tõenäosusega me ehitama ei jõua hakata, sest pooleli on valitsejamaja projekteerimistööd, millest saab kloostri teeninduskeskus,” jutustab Nurger.

“Esmalt teeme hanked ja seejärel, peamiselt 2018. ja 2019. aastal, leiavad aset ehitustööd; niimoodi, et 2019. aasta lõpuks peab klooster valmis olema,” lubab Nurger.

Mida ikkagi täpsemalt tehakse? Üks muudatusi on kloostrikompleksi piiramine, mille eesmärgiks on kaitsta nii arhitektuurimälestist kui külastajat. “Siia hakkab saama sisse kas koos giidiga või iseseisvalt pärast pileti lunastamist,” ütleb Nurger.