Hiidlased kutsuvad üles taotlema eesti süldile EL kvaliteedimärgist
Meil ei ole aga ühtegi toiduainet veel tähistusega kaitstud, vaid Moe viin on jõudnud märgi taotluse menetluseni.
Siiski paistab tunneli lõpust valgus. Hiiumaal on LEADER toetusel algatatud kuulsa hiiu viiuli (mis äraseletatult on vinnutatud lambakints) kvaliteedikava ja mõte on ka Euroopa märki taotlema hakata. Hiiumaal toodetud sült on aga üks vähestest, mida tehakse päris õigel viisil.
Enne veel, kui süldi tootjarühm kokku koondada, tulevad asjahuvilised kokku, et saada uue seaduse valguses selgust liha töötlemise nõuetest, toidutoote märgistamisest ja eesti süldi eripärast, ning sellestki miks on vaja kaitsta oskust sülti keeta ja süldi tootjat.
"Lähenemas on Eesti Vabariigi 100. sünnipäev Kingime oma riigile sel puhul ühe korraliku süldipeo iga külas ja igas peres!" kutsuvad hiidlased üles.
Euroopa Liidus on registreeritud juba 4686 tähist: neist piiritusjookidel 251, veinidel 2885 ja -põllumajandustoodetel ja toidul 1550. Meie jaoks on vast tuntuimad parma juust, šampanja ja konjak, aga ka karjala pirukas, mozzarella juust ning nüüd ka läti silmud ja nende pirukas sklandrausis.
Kõige rohkem märke on taotlenud ja saanud oma maa toodetele Itaalia, Prantsusmaa, Hispaania, Kreeka ja Saksamaa.