AUS KILUTEST | Milline kodumaine vürtsikilu on kõige õigema maitsega ja paremini puhastatav?
(1)Üheksa Maalehe ning Maakodu töötajat tulid kalapäeval üheksat erinevat vürtsikilu proovima. Mõtlesime, et kõige õigem on järele proovida sellised kilud, mis veel puhastamata. Käib ju rappiminegi rituaalina pidupäevase kilusöömise juurde ning on ju päris tore, kui lõpuks noaliigutus käppa saab. Üks vilunu võttis kalade puhastamise enda peale ning teised piirdusid soolaka kala ja musta leiva maitsmisega.
Kas üks kilu on hea ja teine halb? Vahest on kõik head, vürtsikilu ikkagi? Milline on kõige esinduslikuma välimusega kilu? Kas mõne kilu puhul inimeste hinnangud ühtivad?
9.koht. Briis Balti vürtsikilud. 22 punkti.
Puhastuskommentaar: Avamisel tuleb vedelikku üle ääre. Vedelikku on küll, aga kus on vürtsid? Tekim küsimus, kas on ikka päris asjadega maitsestatud. Kui vürtse pole, siis ei jäta kilu muljet. Enamik kalu on suured, aga on ka pisikesi. Kõhud on üsna paljudel puru.
B: Märgatavalt vähem soola kui paljudel, tundub lausa vesine, aga mitte halb. Leiva peale hea, viina peale ehk mitte. 4 punkti.
C: Tugev, soolane, hea. 4 punkti.
D: Veidi vesine. Maitse on mõru. 2 punkti.
E: Mitte kõige soolasem, aga ikka. 1 punkt.
F: Paras. 5 punkti.
G: Ei kõlba süüa. 0 punkti.
H: Kilu pole väga kvaliteetne. Lame ja igav maitsestamine. 2 punkti.
I: Imelik kõrvalmaitse. Vürtsidega tagasihoidlikum. 1 punkt.
8. koht. Krapesk Balti vürtsikilud. 26 punkti.
Puhastuskommentaar: Avamisel ajab üle ääre. Vürts on karbis ja kohe mõjutab maitset, kui neid palju on juures. Ühtlase paraja suurusega, aga suhteliselt pehmed.
B: Esimest korda tunda ka kala maitset. Õnneks kõrvalained ei domineeri. 4 punkti.
C: 3 punkti.
D: Need on vist kõige suuremad, täitsa hea. 4 punkti.
E: Vänge ja ülemaitsestatud. 1 punkt.
F: Suvaline. 3 punkti.
G: Väga hea. 5 punkti.
H: Kilu hea, kuid liiga soolane maitsestus. 3 punkti.
I: Välimus ei kutsu sööma, aga maitsel pole väga viga. 3 punkti.
7. koht. Viru Rand vürtsikilud. 27 punkti.
Puhastuskommentaar: Mida põhja poole, seda pudedam kala. Vürtse ja loorberit ka näha, see on hea.
B: Umbes sama nagu Briis, vaat et lahedamgi. 4+ punkti.
C: Päris hea. Paras vürts ja sool. 5 punkti.
D: Ei ole hea, liiga pude. 2 punkti.
E: Plödi, soolane. 1 punkt.
F: Sitke. 5 punkti.
G: Mingi võõras maitse on juures. 3 punkti.
H: Kilu päris okei. Tavaline maitsestamine. 3 punkti.
I: Inetult kahvatu välimus, lödi. Maitset on kõvasti. 2 punkti.
6. koht. Saare hõbe Balti vürtsikilud. 28 punkti.
Puhastuskommentaar: Lõhnab hästi, ilus välimus. Suuremaid on okei puhastada, väiksemad on pehmed ja lähevad puruks.
B: Soolane, vähese vürtsiga. Pipart on tunda. 3 punkti.
C: Liiga vürtsikas. Suht soolane. 2 punkti.
D: Ei-ei. Seda ma ei osta. Mis see on? 2 punkti.
E: Väga vänge ja ülesoolatud. Halb. 1 punkt.
F: Piparkoogine. 4 punkti.
G: Pisut liiga soolane. 4 punkti.
H: Kilu pole väga hea. Tuim. Ilmselt külmutatud kalast. Liiga eksootiline maitsestus. 2 punkti.
I: Ilus, võiks olla krõmpsum, aga on igati oma nime vääriline – vürtsikas kilu. 5 punkti.
5. koht. Kaluri Tallinna kilud. 29 punkti.
Puhastuskommentaar: Väiksemad pehmed, suured parajad. Ilus filee, pole räsitud. „Kui hästi makstaks, hakkaksin kilupuhastajaks,” sõnab puhastaja, kelle kalalõikus venis tunni aja pikkuseks.
B: Siin tuletab end sool liialt meelde. 3 punkti.
C: Liiga soolane, vürts okei. 3 punkti.
D: Sihuke rasvane. 4 punkti.
E: Õline millegipärast. Pole väga vänge. 2 punkti.
F: Kibe. 4 punkti.
G: Väga võõra maitsega. 2 punkti.
H: Hea kvaliteediga kilu, mõnusalt maitsekas ja tasakaalukas. 4 punkti.
I: 3 punkti.
4. koht. Läätse Kalatööstus Tallinna kilud. 30 punkti.
Puhastuskommentaar: Suht väikesed, samas pole pehmed. Hea hunnik vürtsi ning filee näeb ilus välja.
A: 3 punkti.
B: Võitleb Saare Hõbedaga parima tiitli eest. 4 punkti.
C: Suht soolane aga päris hea. 4 punkti.
D: Väikesed ja väga soolased. 2 punkti.
E: Kala ei lagune ära. Suht okei. 5 punkti.
F: Soolane. 4 punkti.
G: Võõras maitse küljes. 3 punkti.
H: Kilu on tuim. Liiga soolane. 2 punkti.
I: 3 punkti.
3. koht. Krapesk Premium vürtsikilud. 34 punkti.
Puhastuskommentaar: Avamisel ajab pisut üle ääre. Need kilud pole pehmed ja näpp läbi ei vaju. Ilusad ja piduliku välimusega. Päris vürtsid juures.
B: Häbi öelda, sarnaneb Krapeskile või maitsmismeel hakkab häirima. 4 punkti.
C: Hirmus pehme ja soolane. 2 punkti.
D: Kuidas kilul üldse lõhna pole? Kuidagi kange. 3 punkti.
E: Pea-aegu kilu. 4 punkti.
F: Vänge. 4 punkti.
G: Väga mõnus maitse. 5 punkti.
H: Hea kilu. Mõnus maitsetasakaal. Meeldiv magus foon. 4 punkti.
I: Vürtsikilule väga sarnane – mõnusalt tasakaalukas. 5 punkti.
1. ja 2. koht. Saare Hõbe Saare vürtsikilud. 35 punkti.
Puhastuskommentaar: Ühed pehmemad kalad.
B: Vaat et kõige parem. 5 punkti.
C: Väga soolane. 3- punkti.
D: See on hea, suured kalad. Täpselt see, mis peab. 5 punkti.
E: Nii ja naa. Pigem ei sööks. 3 punkti.
F: Pehme. 4 punkti.
G: Liiga soolane. 4 punkti.
H: Pehme, vürtsikas, kvaliteetne kilu. 5 punkti.
I: Liiga pehme ja imelikult maitsestatud. Vürtsi on piisavalt. 2 punkti.
1. ja 2 koht. Kihnu kala Tallinna kilud. 35 punkti.
Puhastuskommentaar: Ilus välimus. Tore suur kogus vürtsi ning kalad on kuldse läikega. Puhastades jääb ilus filee.
B: Soolasem kui enamik, aga see-eest hästi laagerdunud. 4 punkti.
C: Pehme, mahe, ei ole väga terav ega liigsoolane. 4 punkti.
D: Imelik. 2 punkti.
E: Maitset kõige rohkem. 5 punkti.
F: Pude. 3 punkti.
G: Väga hea maitse, eriti vürtsi poolest. 5 punkti.
H: Hea kilu, vürtsikas, pehme, rasvakas. 4 punkti.
I: 3 punkti.
Kuningat, kes kõigile meeldiks, ei saagi kroonida. Tuleb ikka ise teha. Maakodu peatoimetaja Kadri Tramm võttis kilusöömise kokku nii: „Kõik kilud olid väga soolased. Ootasin isegi rohkem maitseerinevusi, kui tegelikkuses oli. Lootsin, et ehk mõnele kilule on lisatud põnevat maitsenüanssi, roseepipart vms, kuid ei midagi. Tegu peaks ju olema ikkagi VÜRTSIkiluga. Mõnest jäi musta pipra tera hamba alla, aga enamus oli nagu ühe vitsaga löödud.
Kodus ise tehtud kiludele ei pane ju kunagi nii palju soola ja esimese kala panen võileiva peale juba järgmisel päeval pärast soolamist. Ei meeldi mulle poolmädanenud kala, mis selgroo küljest lahti vajub.
Igatahes, lugupeetud kilutootjad - arenguruumi on! Mõelge midagi põnevamat välja, ärge tapke soolaga kala maitset, ehkki ma saan aru - vürtsikilu on soolane. Ja ärge pange vaakumisse kala, mis on juba vana, nagu üks kilu seda oli."