Nädalaks Eestisse loodusvaatlusi tegema tulnud kolmest hollandlasest ühele tegi tol päeval haige põlv pisut liiga ja ta otsustas metsas jalgsi ringi kondamise asemel koos kaaslasega autoga loomi otsima minna.

"Tegin neile marsruudi valmis, et sõitke siit ja siit, peatuge siin ja siin. Ja nad läksidki. Õige pea hakkas minuga jalgsi metsa tulnud retkekaaslase mobiilile laekuma sõnumeid loomadest, keda nad neis kohtades nägid: rebane, kitsed ... ja siis järsku ilves! See oli kirjutatud lausa suurte tähtedega," naeris Piispea.

Kell oli siis nelja-viie tuuris pärastlõunal. Ilves kõndis üle põllu. Peitis end ära. Seejärel jalutasid talle ette rahumeeli einet võtvad kitsed. Ilves luuras tükk aega ja siis ründas. Kuid jäi tühjade käppadega - saak pages käest.

Piispea sõnul pidigi asi nii olema, et saagi saab ilves kätte alles viiendal või kuunedal korral, esimene rünnak õnnestub harva.

Karu, keda hollandlased Eestisse vaatama tulid, nad aga ei näinudki. Metsaotti kohtas ja pildistas Piispea metsas järgmisel päeval pärast hollandlaste lahkumist.