Elroni 18 elektrirongi maksid 79,5 miljonit eurot. 20 diiselrongi ostmiseks on Elroni ja Stadleri vahel sõlmitud ligi 200 miljoni euro suurune 20aastane kapitalirendileping.

Kõik Läti hanke võitnud rongid mahutavad 450 reisijat ehk rohkem kui Elroni 2-vaguniline diiselrong (204), 3-vaguniline diiselrong (315), 3-vaguniline elektrirong (356) ja 4-vaguniline diiselrong (425), aga vähem kui Elroni 4-vaguniline elektrirong (496), milliseid on rongipargis kuus.

Grigulis selgitas, et hankes osalenute pakkumisi hinnates võeti arvesse kõiki tulevasi kulusid kogu kasutusaja ehk 35 aasta jooksul. Parima variandi leidmiseks võeti lisaks tootmis- ning tarnimisgraafikule arvesse ka igapäevast kasutust, tehnilist hooldust, varuosasid, energiakulu ning teisi väljaminekuid ühe istekoha kohta.

Ta rõhutas, et sel viisil ühe istekoha järgi arvestades soetab Pasažieru Vilciens rongid 22 protsenti soodsamalt kui ettevõttelt Stadler uued rongid ostnud Elron.

Tegemist on Pasažieru Vilciensi kolmanda katsega Läti raudteele uued reisirongid tuua. Esimesel korral osalesid hankes CAF ja Stadler. Võitjaks kuulutati CAF, ent Stadleri algatatud kohtuasja tõttu hanke tulemus tühistati.

Teisel korral osalesid hankes Hyundai Rotem ja Stadler. Paremat hinda pakkus Hyundai, kes kõrvaldati hankest tehnilistel põhjustel. Toonane transpordiminister Anrijs Matīss ütles, et Stadlerilt rongide ostmiseks pole raha ning leping jäi sõlmimata.

Sel korral osales hankes neli kandidaati – Hispaania ettevõte Talgo, Šveitsi ettevõtte Stadler Poola tütarettevõte, Hispaania ettevõte Construcciones y Auxiliar de Derrocarriles (CAF) ja Tšehhi ettevõte Škoda vagonka.

Grigulise sõnul oli konkursis teisele kohale jäänud ettevõtte pakkumine 20 miljoni euro võrra kallim kui hanke võitnud Talgo pakkumine. Kuna hanke tulemus võidakse taas vaidlustada, ei osanud Grigulis öelda, millal võidakse uute rongide soetamise leping allkirjastada.
Praegu Läti raudteedel sõitvad rongid on valmistatud Riia Vagunitehases.

* 21. november 2018 kell 18:30 täpsustati artiklis Elroni rongide maksumust.