Eesti ja Läti vaheline riigipiir on kindlaks määratud 1920. aasta 19. oktoobri konventsiooniga ja demarkeeritud aastail 1921–1922.
"Siin on Eesti-Läti piir. Läti on vasakul pool ja Eesti paremal," kõlab kaadritagune hääl, mis eelduste kohaselt kuulub Graudiņšile. Video kannab pealkirja "Rahvusvaheline skandaal - lätlased võtavad eestlastelt maa tagasi".
Ipiku küla territooriumile jääb Läti põhjapoolseim punkt, mille koordinaadid on raiutud endises piiripunktis asuvasse kivvi.

"Me võtame natuke ja paneme siia. See on teile Ruhnu saare eest, kuramused sellised!" lausub mees paari kilogrammi jagu mullakamarat Läti vabariigi territooriumile kukutades.

Mõned tunnid hiljem, kell 16:29 postitab Graudiņš sotsiaalmeediasse veel ühe lühikese videoklipi, milles näeme masinast väriseva käega filmitud videot ning kuuleme häält, mis kommenteerib: "Proovin põgeneda riiakate Eesti noormeeste eest."

Kell 16:40 lisab ta kommentaari: "Mind jälitab umbes nelisada meetrit üks Eesti auto, aga olen teda vaikselt maha raputamas."

Graudiņš on nähtavasti otsustanud kahe riigi diplomaatilised suhted proovile panna, ent mõni kommentaator arvab, et mehe provokatsioon jäi nõrgaks.

"Kilusõja eest võta ka. Ja üks tuleb võtta kadedusest, et neil on presidendid liiga arukad ning riigieelarve miljardi võrra suurem," kommenteerib Ivars Auzins.

[Läti riigieelarve kulude maht oli 2018. aastal 8,95 miljardit eurot; Eesti riigieelarve kulude maht oli 2018. aastal 10,58 miljardit eurot - toim]

"Aga Valka okupatsiooni eest?" küsib Marks Kise.

Eesti-Läti piiriesindaja Tarmo Kohv sõnab, et politsei peab vajalikuks juhtumit kontrollida ja asjaolusid selgitada. Ühtlasi on suheldud Läti piiriesindajaga ning tehakse nendega juhtumi osas koostööd.

Ta ütleb, et igasugune tegevus piirirežiimi alas, Eesti-Läti piiril on see 6 meetrit piirist, on keelatud ning ehitustegevus piiri lähedal peab olema kooskõlastatud nii Läti kui ka Eesti piiriesindusega.

"Täpsustame neid asjaolusid ja otsustame edasise tegevuse," sõnab Kohv. "Varem on ette tulnud juhtumeid, kus ehitustööde käigus juhuslikult kaevandatakse kohas, kus seda ei tohiks. Sellistel juhtudel on eelkõige tähtis varasem olukord taastada ehk piltlikult öeldes kaevandatud muld tagasi selle algsesse kohta tõsta."

Ivars Graudiņši tervitus eestlastele


Loomulikult olen nii suurest huvist üllatunud. Noormehena, kellel on hea huumorimeel (vähemalt enda arvates) on minu moto praegu – võta elu muretult. Iga inimese ellu peaks aeg-ajalt nalja mahtuma ning naabritelegi peaks vempu viskama nagu paljud meist ka eraelus teevad.


Mingisugust motivatsiooni asja tagant otsima ei peaks. Olen õnnelik, et eestlaste huumorimeelega on kõik korras, aga muretsen selle pärast, kas eestlased oma "mulla" ikka seente ja marjadena tagasi jõuavad vedada.


Kui lugeda kommentaare video all, siis võib näha, et lätlasedki on hea huumorimeelega. Nagu keegi kirjutas, et kadedusest oleks võinud võtta ka üle kahe kilo, kuna teie rahval on presidentidega vedanud ja suurem riigieelarve.


Olete suurepärane rahvas! Kena päeva ning ilusaid jõule!


P.S. Kui kunagi läheb tarvis labida- või koormatäit Läti mulda, siis olete lahkelt oodatud minu karjääri Limbaži lähedal.