Nimelt on nüüdseks 490 hoonest koosnev mälestis digitaalselt kolmemõõtmelisena salvestatud, mis tagab selle säilimise igavesti.

Vaata siit Vana-Narva maketi 3D digisalvestust, kasutades hiirt, et end maketi sisse suumida, erilisi vaatenurki, maju ning nurgataguseid uurida (iga nutitelefoniga ei pruugi avaneda, tasub proovida teist veebilehitsejat või läheneda digisalvestusele arvutiga - toim).

Salvestise sünnilugu valgustab täpsemalt Hades Geodeesia OÜ juhatuse liige Tiit Hion.

„2018. aasta novembris jõudis Eesti meediaruumi teave, et Narva raekojas asuva Vana-Narva maketi tulevik on muutunud küsitavaks, kuna Narva linn peab hoones tegema remonttöid. Selleks olnuks vaja makett aga mujale kolida. /... /

Rahvakoosolekul päriti linnavõimudelt aru, miks pole sinnamaani midagi arvestatavat ette võetud maketile uue koha leidmiseks. Arutati võimalusi, kuhu makett majutada ja kus seda eksponeerida. Kohalolnuile sai selgeks, et makett on täiesti unikaalne võimalus Narva identiteedi tugevdamiseks.

Meie firmas Hades Geodeesia on juba mitmeid aastaid investeeritud aega ja vahendeid olemasoleva ruumilise olukorra kaardistamise, modelleerimise ja visualiseerimise kaasaaegsete tehnoloogiate kasutuselevõttu. Kuna sellised tehnoloogiad on meil nüüdseks juba igapäevases kasutuses, siis tekkis mõte, et selle maketi võiks neid kasutades n-ö tuleviku jaoks salvestada.

Nii võetigi töö ette, nii nagu Narva rahvale sai koosolekul lubatud. Makett mõõdistati kasutades laserskaneerimise ja fotogrammeetrilisi tehnoloogiaid. /... /

Kui maketiga peaks midagi kolimisel või muude „tõmbetuulte” tagajärjel midagi juhtuma, siis saab selle alati taastada.

Hades Geodeesia tegi töö omal kulul, sest hangete korraldamiseks ei olnud aega ja Narva linna eelarves polnud selleks ka vahendeid ette nähtud. Meie töötajad on uhked, et nad on saanud anda panuse Narva linna ajaloolise pärandi säilimisse.

Pealegi on nüüdsest võimalik luua virtuaalne Vana-Narva, mida saab eksponeerida nii Narvas kohapeal olemasolevas reaalsuses, kui ka mistahes maailmanurgas.

Kasutades digitaalset andmestut on võimalik Vana-Narva maju hakata modelleerima ja tegelikkuses ka päriselt projekteerima ning taastama.

Narvalased peavad otsustama, kas nad tahavad end samastada omaaegse Läänemere barokkpärliga ja kuidas nad seda vana hiilgust taastavad.

Tegelikult on Narva vanalinna kohal praegu asuva hoonestu loomulik elukaar jõudmas oma lõppu. Narvalased peavad täie tõsidusega kaaluma omi samme – võimalus on saada igaveseks ajaloo kultuuripealinnaks.”

Fotodel on hetked salvestise jäädvustamisest.