Pesemisel on võimalik, et munakoore poorid laienevad ja membraan saab viga. Sellised munad lähevad väga ruttu halvaks ning võivad ka juba enne märgatavat riknemist tervisele ohtlikud olla. Muide, see on ka põhjus, miks poest ostetud munad pole karbis alati täiesti puhtad.

Juhul kui kanadel pole just superpuhtaid tingimusi, on kodukanala munad siiski väga tihti mustad. Need võivad olla koos väljaheite või verega, samuti porised. Sellist muna ei soovi keegi väga kätte võtta, rääkimata külmikusse teiste toiduainete kõrvale panemisest, või kausi kohal katki löömisest. Mida siis ette võtta?

Munade puhastamiseks on kuus õiget sammu. Neid järgides on bakterite toitu sattumine praktiliselt välistatud.

  1. Mune võib hoida sahvris eraldi korvis ja puhastada alles vahetult enne tarbimist või müümist.
  2. Kasutage tugeva pinnaga karedat ja kuiva nuustikut, et suurem mustus muna pinnalt maha kraapida. Mõned kanakasvatajad soovitavad kasutada peenekoelist liivapaberit.
  3. Kui kuivpuhastus ei anna head tulemust, kasutage toatemperatuuril oleva veega niisutatud lappi.
  4. Vahetage munade puhastamiseks mõeldud vahendeid tihti või peske neid nii kuuma veega, kui võimalik.
  5. Ärge iialgi leotage mune vett täis kausis ega kasutage pesuvahendeid. Ka mitte tavalist pesuseepi või nõudepesuvahendit.
  6. Peske käed ja kõik kasutatud nõud kohe pärast munade puhastamist. Hoidke puhtaid mune pestud plastikust restis külmikus või tarbige kohe.