Valio testib, kas kuus päeva toasoojas seisnud jogurt kõlbab süüa
Toodete kvaliteedi kontrollimiseks on neil tehases labor, kus saab teha analüüse. Lisaks kontrollitakse toodete kvaliteeti ka ühe lihtsa meetodiga – soojakapiga. „Paneme tooted kuueks päevaks toatemperatuuril kappi ehk nagu me seda nimetame, soojakappi, seisma,” selgitas Valio Laeva meierei tootmisjuht Reliia Käro.
Kuna Valio pöörab suurt rõhku tootmise hügieenipoolele, on nende piimatoodete säilivus väga hea. Sageli on külmikus seisnud ja mitu päeva üle kuupäeva läinud piim või kohvikoor täiesti tarvitamiskõlblik. Aga kuidas on olukord soojakapis?
„Vahel juhtub, et mõni pakk läheb soojakapis seistes teisel või kolmandal päeval punni,” märkis Käro. „Aga sugugi haruldane pole see, et kuus päeva soojakapis seisnud piimatoode kõlbab süüa ja maitses pole muutusi. Oleme neid laboris maitsnud ja kõik on elus.”
„Tegijal ikka juhtub,” tunnistas Käro. Valio kompenseerib tarbijatele sellised tooted, millel on realiseerimisaja jooksul probleeme esinenud, selleks tuleb ettevõttega ühendust võtta.
Valio Eesti on üks Eesti suurimaid piimatööstusi, millel on kaks tehast – Võrus asuv juustutehas ja Laevas asuv linnapiimatoodete tehas. Ettevõte on Eestis suurim toorpiima kokkuostja, varudes 29% siinsest piimast. Kahe tehase sortimendis on kokku ligi 400 toodet. Ligi kolmandik toodangust eksporditakse kokku 26 riiki üle maailma.