• 9.30 Jõuluvanadõ salakäügüd suarõ piäl.
  • 14.00 Kuõlimajas jõuluvanadõ lustipidu lastõga.
  • Jõuluvana postkontor uõtab sio kodo valmis tehtüd kirja 14.00-16.00 kuõlimaja juurõs.
  • 14.00 Rahvamajas sõpruskohtaminõ jõulutaadid ning Kihnu memmed, jõulumemmed ning Kihnu taadid – Pensionäre jõulupidu.
  • 17.00 Muuseumis Vana-Ruõ Maarja näitusõ ,,Ruhnu elav ehe” avaminõ ning Noodi Maie riägib Kihnu jõulukommõtõst ning meesterdäme kua.
  • 20.00 Rahvamajas peoõhta „Tulõ aga tulõ”.


1.detsembril on jõulutaadid ja –memmed juba Pärnus konverentsi jätkamas.

Advendiaegne konverents


Üks jõulumemmede ja -taatide liikumise eestvedajaist Tinnu-memm meenutas, et kõik algas aastal 2001, mil Pärnu oli saamas konverentside linnaks. „Siis arvas Ärni-taat, et kutsuks teisedki taadid kokku, teeks ühe suure ja avaliku jõuluvanade konverentsi. Terve linn oli konverentsi ja jõulutaate-memmesid täis!”

Tinnu lisab, et konverentsid on olnud 2-4 päevased. Programmi on kuulunud nii spordiüritusi, kontserte, etendusi, kaubakeskuste ja turgude avamisi ja külastamisi, konkursse ja võistlusi, reisimist ja spaades mõnulemist, saunatamast ja kingi jagamist.

„Alati oleme kuskil advendiküünlaid süüdanud ja pikki kõnesid pidanud , laste laulmisi ja luuletusi kuulanud. Suur rõhk on olnud taatide-memmede igakülgsel koolitamisel: juuksuri-grimmi-kostüümiõpe, sõnakunst ja näitlejameisterlikkus, psühholoogia, väikelaste eripärad, leiva-, õlle-, või- ja verivorstitegu, savitöö, puutöö, ketramine, kudumine, tikkimine, pilutamine, hobuse rakendamine, laulmine, tantsimine, jooga, pillimäng ja koorilaul, kingituste pakkimine ja pai tegemine jne.”

On oluline teada, et Eestimaa Jõuluvanade Ühenduse jõulutaadid-memmed kannavad punast valge nupuga keppi, millele on kirjutatud need aastaarvud, mil ta on konverentsil osalenud . Praeguseks on välja antud 100 keppi.

Kiitus aasta taatidele


Ärni-taat saatis Maalehele ka ülevaate konverentside paikadest ja kokkusaaamistel aasta jõulutaadi tiitliga pärjatutest.

2001 - 2007 olid konverentsid Pärnus. Siis mindi reisima: 2008 Saaremaa, 2009 Paide, 2010 Tartu – aasta taat jõuluvana Santa Uno Tallinnast, 2011 Pärnu – aasta taat jõuluvana Ärni Pärnust, 2012 Vormsi - aasta taat jõuluvana Julius Harjumaalt, 2013 Saaremaa – aasta taat jõuluvana Santa Äffy Tallinnast, 2014 Vana-Võrumaa – aasta taat jõuluvana Volli Tartust, 2015 Jõhvi – aasta taat jõuluvana Arre Jõhvist, 2016 Valga – aasta taat jõuluvana Taadu Tartust, 2017 Kadrina, Rakvere – aasta taat jõuluvana Anti Rakverest, 2018 suur Pärnu – aasta taat jõuluvana Eedy Läänemaalt.