„Aga minu probleem on teine, mida mu üllatuseks kusagil pole kajastatud: me mehega oleme suured heeringasööjad, ja kui aastaid tagasi hakati puhastatud heeringaid kilega kaetud alustel müüma, siis peagi mul tekkis probleem mida teha õliga.

See õli ei kõlba biojäätmete hulka valada, see õli ei kõlba WC potti valamiseks — siis peaks kole palju kanget kemikaali peale valama, sest õli kogub saasta poti külge. Seda õli ei taha ka suvilates elavad metsikud kassid ega tuttavad koerad. Kala praadimiseks võiks ehk sobida, aga kala ju nii palju ei prae...

Seda õli on liiga palju, kas tootjad panevad seda kaalu tõstmiseks?! Olen siiski leidnud Rimist ka ühteainsat sorti õlita puhastatud heeringa pakikese, kuid alati seda ei ole müügil ja igas poes ammugi mitte.

Nüüd, kus ma tõesti sorteerin korralikult prügi ja pesen tühjad toidupakendid üle, kallan ma õli klaaspurki ja kui see saab täis, viin olmeprügi kasti kõrvale, et ehk kojamees teab, kuhu see panna. Aga see pole minu meelest õige. Mida teha õliga??? Ehk oskate mulle vastata.”

Küsisime selgitust jäätmekäitlusfirma Ragn-Sells turundus- ja kommunikatsioonijuhilt Rainer Pestilt. Tema sõnul ei ole tõepoolest hea kasutatud toiduõli või toiduga kaasnevat õli kallata kanalisatsiooni, sest selle tulemusel torud varem või hiljem ummistuvad.

„Kodus tekib vanaõli vähe ja see on mõistlik koguda eraldi purki ja panna olmejäätmetesse, just nii nagu antud teemapüstitaja ka teeb,” lisas ta. „Restoranidest ja suurköökidest, kus kogused suured, kogume kasutatud toiduõli eraldi, see läheb puhastamisele ja sellest valmistatakse näiteks ökoloogiliselt puhtaid saeketi õlisid.”

Tegelikult on Vici kaubamärgi all osades poekettides saadaval ka kolm toodet, kus heeringas on ilma õlita marinaadis.