KUIDAS RAAMATUT OSTA

Osta Coopi või Selveri poodidest

Igat raamatut on võimalik ilmumise päevast kahe nädala jooksul osta koos Maalehega.
Raamatu hinnale 5,99 lisandub ajalehe hind 1,80 eurot.

Telli raamat e-poest koju

Sarja iga üksik raamat on võimalik e-poest otse koju tellida. Selleks tuleb minna Ekspress Meedia veebikeskkonda Maaleht.ee/raamatusari ja vormistada tellimus.
Koos kojukande teenusega maksab raamat 7,99 eurot.

Telli kogu sari koju

Jätkuvalt on võimalik tellida koju ka 10 raamatust koosnev sari.
Kogu sarja ette tellides maksab raamat vaid 5,99 eurot ning kümme käsiraamatut kokku 59,90 eurot.
Sarja eest saab tasuda kahes osas, makstes korraga viie raamatu eest.
Tellimusi saab vormistada veebilehel Maaleht.ee/raamatusari või helistades Ekspress Meedia klienditoe telefonil 680 4444 ning kirjutades e-posti aadressil klienditugi@ekspressmeedia.ee.

Ühe ilusa ja maitsva võõrliigina tutvustavad nad oma raamatus maapirni, millest pärineb ka järgmine katkend.

Kui teis on imepisike soov olla aednik, kuid aega ja teadmisi napib, siis on maapirn taim, kellega võiks teha esimesed katsetused. Tema kasuks räägib lopsakas kasv ja ta pakub nii silmailu kui ka kõhutäidet.
Maapirn

Tegu on vähenõudliku, kuid võimsa taimega, kes võib kasvada isegi 2 m kõrguseks. Õisi saab nautida augustist oktoobrini, need sobivad lõikelilledeks ja säilivad vaasis hästi. Juuremugulad sünnivad süüa ja on väga maitsvad, pisut vaeva tuleb näha ainult puhastamisega.

Kõige lihtsam on temaga suhted luua, kui pistate juuremugula varakevadel mulda umbes 10–15 cm sügavusele, taimede kaugus olgu 30–40 cm. Kõige keerulisem on ehk see, kust saada kätte vana algupärane sort – pigem tasub seda küsida tuttavatelt aiapidajatelt kui aiaäridest. Arvestage, et tegu on hiiglasega, seetõttu andke talle ruumi kasvada nii kõrgusesse kui ka laiusesse. Võimalusel valige päikeseline kasvukoht – ta saab küll ka poolvarjus hakkama, kuid siis ei ole õitsemine nii rikkalik. Kui soovite korralikku saaki saada, kandke hoolt, et taim saaks kuival perioodil piisavalt vett. Haigused ja kahjurid maapirni ei ohusta – jällegi üks mure algajal aednikul vähem. Saaki korjake hilissügisel, osa mugulaid võivad talvekski mulda jääda, siis on neid mõnus varakevadel kaevama minna ja pärast pikka talve on nad heaks kosutuseks. Jahedas võivad mugulad säilida mitu kuud.
Maapirn täies õiteilus.

Juuremugulad on maitsvad nii toorelt krõmpsutamiseks kui ka soojades roogades. Lihtsa püreesupi valmistamiseks keetke maapirnid pehmeks, valage üleliigne vesi ära, lisage rõõska koort, sulatatud juustu, soola, pipart, püreestage, laske keema, ja ongi maitsev supp valmis. Loomulikult võib koore asendada kookospiimaga, lisada küüslauku ja sibulat, praadida sisse singitükke, kanaliha või lisada riivitud juustu, peale puistamiseks maitserohelist.

Leotage rosinaid brändis vähemasti tunnike, võib ka juba eelmisel õhtul ligunema panna. Vahustage või suhkruga, lisage rosinad ja tükeldatud pähklid, seejärel ükshaaval munad. Pärast iga muna segage ja lisage üks lusikatäis jahu.


Arvestage, et tegu on hiiglasega, seetõttu andke talle ruumi kasvada nii kõrgusesse kui ka laiusesse.

Seejärel lisage kogu jahu, küpsetuspulber, maitseained, sool, viimasena šokolaaditükid ja ettevalmistatud maapirn. Segage kõik ained hoolikalt läbi. Küpsetage 20 cm läbimõõduga ümmarguses vormis 180 kraadi juures 50 minutit.

Kui kook valmis, võtke see ahjust välja ja laske jahtuda, alles seejärel katke kreemiga. Kreemi tarvis segage toorjuust ja suhkur, lisage sidrunimahl. Tõstke kreem jahtunud koogile ja puistake peale riivitud šokolaadi.


Kümme käsiraamatut

9. aprillil “Kõige vastupidavamad püsililled”. Autor Marju Reitsak.

23. aprillil “Head ja halvad võõrliigid aias ning peenramaal”. Autorid Pille Hermann, Jaan Mettik.

7. mail “Parima maitsega puu- ja köögiviljasordid”. Autor Marju Reitsak.

21. mail “Köögiaedniku käsiraamat”. Autor Tiina Paasik.

4. juunil “Kuidas kodus loodust ja raha säästa”. Autor Marju Reitsak.

18. juunil “Kodused puhastusnipid”. Autor Jana Rand.

2. juulil “Tellisahju ehitamise ja kütmise teejuht”. Autor Priit Valge.

16. juulil “50 praktilist saunanippi”. Autor Rein Sikk.

30. juulil “Koduköögi nipiraamat”. Autor Tuuli Mathisen.

13. augustil “Toataimede ellujäämise teejuht”. Autor Jaan Mettik.

Koos tänase Maalehega on veel viimast nädalat võimalik osta Targu Talita käsiraamatute jätkusarja avaraamatut “Kõige vastupidavamad püsililled”